Annons

Kitesurfare vallfärdar till LundåkraVärldsstjärna hemma och håller kurser

Kitesurfing är en av landets snabbast växande sporter och Landskrona kan stoltsera med Sveriges tveklöst bästa utövare, Mikael Blomvall. ”Mike the Knife,” som han kallar sig internationellt, är ett världsnamn inom sporten och redan idag bär det i väg till nya tävlingar i Tyskland.
– Det är ett gigantiskt kite-event som pågår under en vecka i St. Peter-Ording med de bästa åkarna på plats, dessutom med konserter och andra jippon direkt på stranden, berättar Mikael som de gångna fyra åren kunnat livnära sig på sporten.
– Det gäller dock att hamna topp fyra för att prispengarna ska räcka till, säger han med ett snett leende. Tur då att han har ytterligare två ben att stå på. Dels är han affischnamn åt en polsk firmas kites och brädor, dels driver han en kiteskola.
– Jag har varit med och utvecklat en egen bräda. Den har jag jobbat på i ett och ett halvt år, säger han och intygar att den fungerar lika bra för proffs som renodlade nybörjare.
Tanken var att Direkten skulle följa Sweden Kite Tours deltävling när den skulle avgöras vid den avskilda strandremsan bakom Lundåkrahamnen.
Tyvärr räcker inte vinden till idag, konstaterar arrangören Anton Lilljegren som annars passar på att berömma platsen.
– Det här är bland landets bästa kitesurfingplatser.
Och vid en snabb blick över bukten räknar vi till 35 segel i skyn och fler är på väg ut, däribland Mikael Blomvall och flickvännen Frida Svensson som tänker utnyttja den lätta vinden till att lära Kenneth Lyngshede från Häljarp samt västgöten Pierre Johansson att flyga drake med en bräda på fötterna.
– Det blir lite miljötänk över detta. Jag har tidigare kört wakeboard men nu slipper vi båten, säger Kennet och medger att han har fjärilar i magen.

– Det är enkelt att lära sig. Efter två lektioner brukar de flesta komma upp på brädan, tröstar Frida allt medan Mikael förmanar om säkerheten kring kitesurfing.


Lundåkra är populärt bland kitesurfare.


I väntan på bättre vind.


Strax bakom Lundåkrahamnen är förhållandena för kitesurfing i det närmaste idealiska.
– Jag arrangerade en egen tävling här ifjol och har planer på att göra det igen nästa år. Då vill jag få hit nordens bästa åkare, säger Mikael Blomvall och funderar vidare på Direktens fråga.
Och varför inte satsa på att få hit en deltävling i världscupen till jubileumsåret 2013?


Kitesurfare valfärdar till Landskrona. När Direkten var på plats fanns surfare från hela Sverige på plats men även holländare och tyskar.


Det gäller att hålla koll på trafiken såväl på vattnet som lite högre upp.


Är vindarna rätt kan man komma upp i höga farter på brädan.

Läs mer: om kitesurfing och Mikael Blomvall i vår profilintervju med honom från ifjol.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser