Annons

Mantrell läser om ”Världens lyckligaste folk”En bok att inte vara likgiltig inför

Det var en gang ett Danmark dit jag som barn åkte noen gang imellem när familjen skulle handla margarine och vad som nu var attraktiva varor på denna tid. Kanske stötte vi på några danskar som skulle till Skåne för att köpa kaffe. Det var så det var. I Danmark var det dejligt med salami, röde pölser, kumminost, sex elefantöl, tivoli och tulipaner. 

Danmark var landet där alla var glada fria själar som enligt stereotypen inte gjorde stort mer än intog fleskesvær & bajer, hyggede sig och hade håliga pengar. Idag är det ett land med starkt begränsad invandring och särskiljningslagar som blir en sorts halvstrypshalsband för de danskar som blir förälskade i någon utan djupa danska rötter, lagar som ger polisen rätt att i vissa områden visitera vem som helst utan anledning und so weiter.  Snipp snapp snut . Så var det frie yndige en smule slut.

Annons
 

Hur blev det då så här kan man undra. Man kan stanna vid det eller också gör man som Lena Sundström.  Man försöker helt enkelt att ta reda på det. Hon flyttade till Nörrebro och framlevde sina dagar där i något kvartal. Resultatet blev boken ”Världens lyckligaste folk”. En bok att inte vara likgiltig inför. En bok om dagens Danmark och om Danmark förr. Om Dansk Folkepartis väg till både makten och inflytandet. 

Boken är en pärmtillpärmare för mig. Ett rappt språk som är lätt att tycka om och ta till sig. Ett grundintresse för ämnet kanske ger mig försprång in i den i mitt tycke väldigt angelägna texten. Det här är en bok som är väl värd att läsa och att fundera över. Att hitta bekräftelser på det jag själv tycker och tänker är inte så svårt.  Sida upp och sida ner vittnar om hur svårt det är att se starten för sakernas tillstånd. Att vara där nånstans mitt i allt och reflektera och reagera. Utifrån är det betydligt enklare. Kan inte låta bli att fundera över om jag genom mitt sätt att tänka blir likadan som de vars beteende jag tar avstånd ifrån. 

There is no use in finding a parrot when you’re not looking for one.   Kanske tänkte hon så Lena Sundström när hon skrev om världens lyckligaste folk. Reportage mer än vetenskaplig rapport men så gör hon icke heller anspråk på att vara forskare. Var och en som forskat vet vilka regler som finns, skrivna och oskrivna. Vilka faktorer som påverkar resultat och hur betraktarens blotta närvaro påverkar skeendet. 

 Faktum kvarstår.  Då en gång var det kampanjer som ”håll Danmark rent – följ en svensk till båten” . Idag är den en smula skämtsamma tonen borta. Ersatt med  affischer med helt andra budskap. Myter och fördomar blir långsamt till sanningar tillsammans med ett och annat exempel som bekräftar dem.  Enligt Sundström röstar mellan 12 och 14 %  på Dansk folkeparti. Mellan 86 och 88% gör det inte. Vad kan man då egentligen säga? Det finns främlingsfientliga människor. Det finns människor som inte är främlingsfientliga. Det finns grupper som vare sig de kallar sig dansk folkeparti, nationaldemokrater eller hizb um tharir ironiskt nog har sin grunduppfattning gemensam. De delar uppfattningen om människors olika värde. 
I demokratier hävdas  människors lika värde  Det är maktgivarna som sätter dagordningen och makthavarna som har att följa dem. I en demokrati . Glöm inte bort att komma ihåg det.

”Där det finns en vind är det alltid frestande att sätta segel”   Världens lyckligaste folk – the Landskrona version är en given uppföljare.
Ska vi skriva ihop?

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser