Annons

Pionjärer och högtflygande planerSommarens storsatning på Landskrona museum

Till vardags är han museets fotograf, men nu har han producerat sommarens storsatsning – utställningen ”Att kunna flyga”.
Den skildrar viljan att överträffa sig själv, menar Janne Jönsson när han guidar runt ibland det tidiga 1900-talets pionjärer och flygaress.

I utställningens första rum får besökarna följa med upp i luftlagren med hjälp av en nyproducerad film. Piloten och entusiasten Mikael Carlsson flyger sitt lätta plan över fält och gårdar under perfekta, vindstilla förhållanden en mycket tidig morgon.
Han är trafikpilot och har som hobby att flyga dessa gamla Blériot-plan, ett sådant som tog sig över engelska kanalen redan 1909 och som kom att stå modell för Thulin-planen, berättar Anneli Oxenstierna som ansvarat för utställningens textunderlag. Nästa rum skildrar i fotografins form en del av alla de – mer eller mindre lyckade – försöken och konstruktionerna som gjordes innan de tidiga flygplanen hittade sin form. Allt ifrån dansken som lyckades sväva en halvmeter över marken under en distans av 42 meter till de mera lycksamma bröderna Wright 1903 och Louis Blériot 1909. I det tredje rummet möter vi så de lokala hjältarna Hjalmar Nyrop, Oscar Ask och – naturligtvis – Enoch Thulin.
År 1913 uppvisningsflög Enoch något alldeles otroligt i sitt nyinköpta plan ”Nordstiernan”, för att dra in pengar till sin vidare verksamhet, säger Anneli Oxenstierna.
– Bland annat flög han ensam över öppet vatten till Stralsund, något som kanske egentligen inte var så klokt, ler Janne Jönsson.
– Och så ”tävlade” han med en kapplöpningsryttare från Göteborg till Köpenhamn där han landade på kapplöpningsbanan.

Annons
 

Skärmar, i form av flygplansvingar, visar förutom fotografierna upp saker som Thulins flygcertifikat och kartan han navigerade efter under en flygning mellan Paris och Landskrona(!). Militärens intresse för flyget och första världskrigets utbrott gynnade den tekniska utvecklingen och blev ett lyft också för Thulin. AB Thulin Aeroplanfabrik, sedermera Thulinverken, anlades i Landskrona hamn och industriledaren Enoch blev en populär arbetsgivare. Bland annat var han den förste som gav arbetarna betald semester, får vi reda på.
– Thulin såg flygets civila framtid och tillskrev landets kommuner för att få dem att anlägga flygfält, berättar Jönsson. En utveckling som han förutspådde men aldrig fick uppleva. Thulin dödsstörtade i Landskrona 1919.

Utställningen invigs idag av Ulf Ahlén, Vd för Haldex, multikonstnären Jacques Werup och piloten Mikael Carlsson med ett av sina unika Thulinplan.

Läs mer:
Thulinplan åter i luften
– läs om när Thulinplanet tog fönstervägen in på museet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser