Annons

Lehrecke spår en vacker julimånad

Ny månad och nytt väder. Juni var tämligen normal om man får tro Direktens väderexpert Hans Lehrecke. Det började dock oroväckande.
– Juni startade med vackert väder och jag oroade mig över hur sommarn skulle bli. En för bra start mynnar ofta ut i en väderomläggning till det sämre vid midsommar. Dygnet sjunde till åttonde skedde dock en markant övergång till mera normalt väder och vi fick hela 23 mm regn, säger Lehrecke.

Vädergudarna var inte särskilt hänsynsfulla mot de nybakade studenterna. Vid midsommar kom dock värmen tillbaka. Den tjugoförsta steg temperaturen till 20 för att fortsätta uppåt för att kulminera den tjugonionde med 26 grader.
– Jag ser denna omläggning som positiv för fortsättning av sommaren. Dylika omslag leder ofta till en fin sommar. Ett exempel är fjorårets juni, då vi fick ett värmeöverskott på 2 grader i juli.

Annons
 

Juninätterna blev ljumma med bara 4 nätter under tio och var tredje natt hade vi 11 grader som lägst.
Medeltemperaturen stannade på +14.9 vilket är något lägre för Lehreckes mätperiod (15.4) . Högsta snittet hade vi 92 med 18.5 medan året innan bara bjöd på 12.3 grader. Snittet för mätperioden ligger alltså exakt mellan högsta och lägsta noteringen.

Nederbörden blev över det normala med 80 mm mot snittet för mätperioden på 59 mm. . Nederbörden kom under elva dygn och vi fick den huvudsakligen under tiden 7-20 juni. Regnet har varit välkommet för lantbruket, då man drogs med ett underskott efter den torra förvåren. Märkligt är att medeltemperaturen och nederbörden exakt överensstämde med fjorårets juni.

Hur är situationen för lantbruket?
Den kyliga men samtidigt frostfria våren gjorde att rapsen och andra grödor fick utveckla sina rotsystem väl och rapsblomningen blev sen men mycket riklig. Av vårgrödor har betorna skjutit fart den sista veckan efter att ha haft det trögt i starten.

Avsaknaden av värmechockar verkar också ha gynnat växtligheten. Men genomgående ligger växtligheten en vecka efter. Det gäller även jordgubbarna som hade svårt för att mogna till midsommar.
– För naturen i övrigt noterar jag glädjande nog att näktergalspopulationen verkar ha ökat och att vi kunde lyssna till den förföriska sången fram till den sextonde. Från trädgårdslandet kan jag rapportera om jättefin salladskörd och än har vi inte upplevt några större angrepp av mördarsnigeln.

Som varje år går blomningen alldeles för fort , det gäller inte minst alla väldoftande blommor men en god tröst är rosorna, som har börjat komma igång och sköter man dem väl, håller de på långt in i hösten.

Hur förhåller det sig med våra havsbad?
Månaden startade med fjortongradigt vatten, den tjugonde hade temperaturen sjunkit till13.5, den tjugoandre hade den stigit till +18 (varmt ytvatten) och sedan har temperaturen bara blivit vänligare och den tjugonionde hade den stigit till +21.
– Fortsätter värmen kan vi troligtvis snart njuta av 23-24 gradigt vatten. Rekordet från 90-talet på 25.5 i Ålabodarna lär dock vara ganska svårslaget.

Hur blir då juli?
– Som jag tidigare nämnt är väderomläggningen vid midsommar ett gott tecken för en bra semestermånad. Det ser bra ut för den närmaste veckan Värmen kommer tillbaka efter avkylningen på månadens sista dag som bjöd på ett välkommet regn. I början av nästa vecka kan en upprepning ske med uppfriskande skurar och sedan tror jag värmen återvänder. Avslutningsvis önskar jag läsaren en riktigt fin sommar. Det är Du förtjänt av efter ett strapatsrikt första halvår, avslutar Hans Lehrecke

Läs även väderguruns dikt om midsommar på Planket.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser