Annons

Rånare dömd till skyddstillsyn

Den unge mannen, född 1991, som i januari försökte råna Netto-butiken på Östervångsplan i Landskrona har dömts till skyddstillsyn med samhällstjänst i 120 timmar. Målsägaren, den kassörska som pistolhotades av den maskerade mannen vid rånförsöket, tilldöms också ett skadestånd på 14 000 kronor av rånaren.

Kvinnan har berättat att hon arbetade i kassan den aktuella dagen när den maskerade ynglingen kom inspringande och riktade en pistol mot hennes ansikte från cirka en meters avstånd. Hon chockades och tog ett steg bakåt medan rånaren försökte öppna kassan, något som dock inte lyckades, varvid mannen gav sig iväg. Den anställda kvinnan har efter händelsen tyckt att det varit obehagligt att arbeta i kassan. Mannen har erkänt rånförsöket och också bekräftat kassörskans berättelse från händelseförloppet. Han har vidare berättat att han vid tiden för brottet umgicks med personer som sysslade med brottsplanering och att han kände sig pressad att genomföra rånet, då han ”visste inte vad som skulle hända annars”. Rätten konstaterar att brottet är av sådan art att påföljden normalt skulle bestämmas till fängelse om inte särskilda skäl att döma annat föreligger. Mannen var 18 år när brottet begicks och förekom under ett avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare. I domen anges att: ”Det finns anledning att anta att en dom på skyddstillsyn kan bidra till att ( …) avhåller sig från fortsatt brottslighet. Med hänsyn till brottets art måste skyddstillsynen dock förenas med samhällstjänst för att bli tillräckligt ingripande”.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser