Annons

Thulinplan åter i luftenFönstervägen in på museet

Det gamla flygplanet av modell Thulin B från 1915 har legat magasinerat i många år, men på tisdagen fick det åter ”luft under vingarna” då det tog fönstervägen och hissades in på museet.

Flygfarkosten som konstruerats av stadens store son, Enoch Thulin, tillhör egentligen Tekniska Museet i Stockholm och väger i detta motorlösa skick bara omkring hundra kilo. Nu ska detta aldrig förut visade plan ingå i utställningen ”Att kunna flyga!” och museichefen Elisabeth Arvidsson höll tummarna för att allt skulle gå vägen vid passagen genom fönstret på andra våningen.
– Vi är inte inne än…, sa hon, mumsade på lunchmackan och övervakade proceduren på lite håll.
– Men det är ju ganska roligt, vi har en gammal bild på hur man en gång i tiden tog in det stora thulinplanet som hänger på museet, berättar hon.
– Och när vi tog in gravfynden från Tågerup gick vi också fönstervägen, men då fick vi även plocka bort lite tegelsten från fasaden för att göra hålet större. Men så är det när museet är inhyst i en gammal militärkasern från 1700-talet, det är liksom inte anpassat för sådana här installationer, menade hon.

Annons
 

Allt gick dock bra till slut, det emballerade flygplanet med vingarna bortmonterade seglade in genom fönstret och kom lyckligt på plats där den nyaste utställningen är på väg att byggas upp.
”Att kunna flyga!” om Enoch Thulin och flygpionjärerna i Landskrona, som också innehåller historiska filmer, nyproducerade fotografier och flygföremål invigs den 4 juli.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser