Annons

Komradiofantast med en story”Rävjakter” i skogen vid Kågeröd var starstskottet

Intresset för komradio och polisradio började redan när han var liten grabb, samlandet startade 1999 och nu behöver Gert Clausen snart nya lokaler för att härbärgera de mer än hundra olika apparaterna.
– Min far höll på med det som kallades ”privatradio” på 70-talet och var med i komradioklubben här i stan, berättar Gert när vi besöker honom i den teknikbelamrade lokalen som han hyr på Folkets hus. Gert, som är född 1969, brukade följa med farsan på olika evenemang och tyckte att det hela var ”skitroligt”.
Bland annat brukade vi arrangera ”rävjakter” där någon gömde sig ute i skogen vid Kågeröd och sände, och så gällde det att pejla in signalerna och bli först med att hitta vederbörande, minns han med ett leende. Intresset var fött och jultidningar såldes för att få ihop till den första egna apparaten. Men, i tonåren tappade Gert intresset för hobbyn, och så småningom också kontakten med fadern.
– När vi tog upp kontakten på nytt dröjde det dock inte länge innan vi började prata om att sätta igång med radio igen. När Gert senare hittade en gammal orange Handic-klenod på en loppis så var det kört och samlingen började växa och växa.
– Det allra roligaste är när man hittar något från 70-talet som fortfarande ligger i sin kartong. Samlandet är roligt men jag gillar att mecka med dem också, allt här på hyllorna ska fungera,
förklarar han. Med hjälp av en gammal medlemsmatrikel från den avsomnade komradioklubben lyckades Gert lokalisera ett gäng fantaster från förr.
– Kompisarna samlar väl inte direkt, men de gillar att hålla på med radio. Att Gert är en samlare står dock bortom allt tvivel; han är till och med representerad i boken ”Svenska samlare med en story”, berättar han.
Jag blev uppringd av Anders Boström, frilansjournalist från Umeå, när han skulle göra sin bok och det känns naturligtvis hedrande att få vara med i ett sådant sammanhang, avslutar han.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser