Annons

58 miljoner mer än dubblerades efter räntepåslag

Landskrona stad har en knapp vecka på sig att överklaga domen efter Åhlénsbranden.
– Vi kommer att överklaga, säger Landskrona stads juridiska ombud, advokat Annika Gustafsson, efter att noggrant ha gått igenom och analyserat domen.
Bland annat stödjer sig advokaten på att domen inte var enhällig då en av de tre juristdomarna i målet anmälde en skiljaktig mening.
– Här har kommunens medarbetare gjort sitt jobb på ett utomordentligt sätt och precis som domaren anser, inte brustit eller varit oaktsamma, säger Annika som nu tänker överklaga försäkringsbolagens ersättningskrav.

Domen i Lunds tingsrätt innebär att Landskrona stad skall betala 58 miljoner i skadestånd till de två försäkringsbolagen If och Zürich. Därtill ska läggas ränta och rättegångskostnader.
Landskrona stads ekonomichef Per-Mikael Svensson har gjort en beräkning på vad räntan skulle kunna komma att kosta.
– Ränta på ränta från och med 1 januari 2003 till och med utgången av innevarande år innebär att skulden ökar från 58 miljoner till dryga 127 miljoner kronor, förklarar han.
Denna summa minus 30 miljoner som täcks av en försäkring kommer nu att reserveras i kommande tertialrapport.
– Värsta scenariot är sedan att en ny rättegång drar ut på tiden ett år och att vi sedan förlorar densamma. Då kan man tillföra ytterligare minst 10 miljoner kronor plus nya rättegångskostnader, säger Per-Mikael som dock hoppas och tror på en ny dom så att Landskrona ska slippa tära på sin förmögenhet som idag uppgår till i runda svängar en miljard kronor.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser