Annons

23-åringen åtaladRättegången hålls i säkerhetssal

Strax innan klockan 11 på onsdagen väcktes åtal mot den 23-årige Landskronabo som misstänkts ha vållat en 78-årig kvinnas död på Infartens parkeringsplats i Landskrona den 29 mars. Mannen är även misstänkt för misshandel av den omkomna kvinnans make. Rättegången kommer att äga rum i en av säkerhetssalarna i Helsingborg med start på måndag.

Meningarna om vad som egentligen hände på parkeringsplatsen går isär.
Den misstänkte 23-årige mannen har i förhör sagt att han befann sig i sin bil på parkeringen tillsammans med sin nioåriga brorsdotter. Han hörde signaler och förstod att han stod i vägen, och flyttade sin bil. En äldre man kom då fram till honom och började slå på bilrutan. För att komma ur sin bil föste då 23-åringen undan mannen med bildörren. Den äldre mannen fortsatte då att slå med handflatorna mot 23-åringen, varpå denne knuffade undan honom så att han föll och hamnade på rygg över motorhuven.
– Den misstänkte säger sedan att han tog några steg bakåt och stötte till något. Då han vände sig om såg han en kvinna ligga på marken. Han fick då panik och körde därifrån. Han säger också att han inte sett kvinnan tidigare under händelseförloppet, säger polisens utredningsledare Magnus Lörd.

Annons
 

Den 71-årige mannen har å sin sida berättat att han gick fram till den yngre mannens bil. Bildörren öppnades då och träffade 71-åringen. Därefter gick bilföraren ur bilen, och utdelade ett slag som träffade 71-åringen i huvudet. Av slaget föll den äldre mannen till marken. Sedan drog bilföraren upp honom, kastade honom så att han hamnade framstupa över motorhuven, och slog honom i ryggen. Mannens 78-åriga maka kom då till undsättning och försökte få bort den yngre mannen. Denne vände sig då om, och gav kvinnan ett slag så att hon föll omkull baklänges. Det sista är något som ett vittne styrker.
– Det enda egentliga vittnet som inte varit inblandad var en man som från restaurangen vid parkeringen såg en del av bråket. Vittnet säger att den yngre mannen utdelade ett slag mot kvinnan, säger Magnus Lörd.

Även den nioåriga brorsdottern har hörts och hennes berättelse stöder till viss del den åtalades berättelse.

Det har florerat rykten om att kvinnan ska ha haft någon skada sedan tidigare som kunnat orsaka dödsfallet men detta dementeras av åklagare och polis. Obduktionen samt ett utlåtande av en neuropatolog visar att kvinnan avled av de skador hon fick i samband med fallet. Kvinnan hade även en medfödd förändring i hjärnan men enligt neuropatologen hade detta inget med dödsfallet att göra.
I obduktionsprotokollet från Rättsmedicinalverket i Lund skriver rättsläkaren att den döda kvinnan hade en fraktur i bakre delen av huvudet. Rättsläkaren skriver vidare att ”skadorna har företett ett utseende som starkt talar för att de uppkommit till följd av fall bakåt och islag i hårt, ojämnt underlag”, men också att ”det går enbart utifrån fynden inte att avgöra orsaken till att hon fallit och slagit i huvudet, varvid dödssättet får betraktas som oklart”.
– Rättsläkaren kan alltså inte avgöra om det är ett medvetet slag eller en olyckshändelse som gjort att kvinnan fallit omkull och detta gör att min klient inte kan dömas för grovt vållande till hennes död, säger försvarsadvokat Leif Silbersky.

Advokaten ville även att tingsrätten skulle försätta den misstänkte på fri fot fram till rättegången men så ville inte tingsrätten.

Rättegången som börjar på måndag klockan 9.30 hålls i en av säkerhetssalarna i Helsingborg, på åklagare Göran Olssons begäran. Därefter hålls rättegång på torsdag och fredag innan det är dags för tingsrätten att ta beslut om det rör sig om medvetet våld som orsakat kvinnans död eller att det är en ren olyckshändelse.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser