Annons

Konstant hög tillgång på smuggelsprit och cigaretterFyra butiker fast i razzia och familj dömd för spritförsäljning

Polisen genomförde tillsammans med kommunala tjänstemän en rad kontroller mot tobaksförsäljningen i Landskrona under måndagen.
– I fyra butiker konstaterade vi misstänkta brott mot tobakslagen, tobaksskattelagen samt olovlig befattning med punktskattepliktiga varor, säger Charley Nilsson, polisens informatör. I den första butiken påträffades en mindre mängd olovlig tobak, dels ute i butiken och dels förvarad i ett skåp och en 54-årig man är misstänkt. Hela 103 förpackningar tobak, avsedd för vattenpipa, hittades i en annan butik och här är en 46-årig man misstänkt för de tre lagbrotten. Vattenpipetobak och olagliga cigarretter påträffades också i en tredje butik och en 20-åring och en 38-åring är här misstänkta. Även en 40-årig man som sålde olovliga cigarretter i en fjärde butik är misstänkt för samma brott.

Olovlig hantering av liknande slag åtalas också en Landskronafamilj för. Här rör det sig dock om alkohol och en 57-årig kvinna, en 20-årig kvinna och en 18-årig man ska ha gjort sig skyldiga till smuggling, olovlig försäljning och olovligt innehav. Vid minst tre tillfällen under perioden mars till november 2009 ska de tre tillsammans ha fört in stora mängder alkohol i landet. Försäljningen av alkoholen, i huvudsak till ungdomar, ska sedan ha ägt rum regelbundet varje vecka under samma tidsperiod. Brottet räknas som grovt då verksamheten sägs ha bedrivits yrkesmässigt. Den tredje åtalspunkten, innehav, rör 273 liter starköl, 70 liter cider och 14 liter vodka som de tre ska ha haft kvar till försäljning.
Att det skulle röra sig om en uppgång i smuggelbrott är inget som Landskronapolisen skriver under på.
– Nej, det här har pågått en längre tid och smuggelvaror är hur lätta som helst att få tag på, säger Roland Friberg från polisen.
– När det gäller tobaken så säljs den mer eller mindre öppet i olika befintliga butiker och gårdagens kontroll har varit planerad sedan tidigare, säger han och uppger också att det ibland kan inkomma tips på sådant här från allmänheten.
Den berörde 18-åringen åtalas också för rån, i andra hand utpressning, då han vid ett tillfälle under sommaren 2009 slagit en annan man och tilltvingat sig dennes klocka.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser