Annons

Forum om ungdomsarbetslöshet

Lokala politiker, företagare, sakkunniga och ungdomar var på tisdagen inbjudna till ett samtal kring ungdomsarbetslösheten på Folkuniversitetet, arrangerat av Svenskt Näringsliv.
– 80- och 90-talisterna är intelligenta, välutbildade, företagsamma, IT-vana, jämställda, toleranta, socialt nätverkande, hälsosamma och snabbtänkta; de är historiens bästa generation och trots detta har de svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, menade moderatorn Emelie Larsson.
Socialdemokraten Jonas Esbjörnsson menade till skillnad från arrangerande Svenskt Näringsliv inte att för höga ingångslöner och LAS-regler var problemet.
– Vi vill upprätthålla höga löner i Sverige. Lägre löner leder också till lägre A-kassa och kommer till slut att skapa två B-lag, ansåg han.
– Två viktiga satsningar måste i stället göras; på Komvux-utbildningar och arbetsmarknadsåtgärder, så vi står rustade när konjunkturen svänger, sa han.
Moderaternas Björn O. Persson sa att om han vore företagare hade han varit mer bekymrad för hur han skulle få tag i rätt folk om fem år.
– Ett problem i Sverige är att folk stannar så länge på sina jobb, och för Landskronas del är det problematiskt att servicesektorn är så liten, tyckte han.
– Dessutom flyttar stora delar av historiens bästa generation härifrån.
Folkpartiets Jac Nepérus identifierade ett problem i att utbildningarna till den industri som trots allt finns kvar i Landskrona inte finns att tillgå på plats.
– Lärlingssystemet måste också återinföras, det var en bra ingång i arbetslivet, menade han.
En av de unga som samtalet gällde, Johannes Olsson, ville ha ett jobb och det nu.
Ni kan tjata hur mycket ni vill om att vi ska utbilda oss, sa han.
– Det har många av oss gjort, ordentligt, och vi får inget jobb i alla fall, poängterade han och vände sig direkt till politikerna.
Skulle ni själv kunna tänka er att sälja kalsonger på provision via telefon? Det är den typen av arbete vi erbjuds.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser