Annons

Rätt och fel från ARN

Resebyrån Buss Special/BF Travel i Landskrona rekommenderas av Allmänna reklamationsnämnden att kompensera en kvinna i Söderköping med 8 755 kronor för en Spanienresa som kvinnan beställt, men ej kunnat ge sig iväg på eftersom hon insjuknade vid tillfället för avresan. Kvinnan, som hade läkarintyg på sin sjukdom, tog för givet att resebyrån hade öppet under vanliga kontorstider, och anmälde sitt förhinder och avbokade resan per telefon första vardagen efter det att hon insjuknat. Då hade avresedatum redan passerat, och resebyrån motsätter sig återbetalning med motiveringen att kvinnan uteblivit från resan samt att det inte går att avbeställa något i efterskott. Man menar också att resebyrån gick att nå dygnet runt på ett jourtelefonnummer som fanns angivet i resehandlingarna. Men Allmänna reklamationsnämnden menar alltså att kvinnan har rätt att ta sitt avbeställningsskydd i anspråk och att hon gjort vad som kunnat krävas av henne, varför Buss Special/BF Travel ska reglera hennes krav på återbetalning.

En Landskronabo har vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden efter en tvist med en bilförsäljare i Segeltorp. Mannen köpte där en begagnad BMW som uppgavs vara av årsmodell 2004 för 155 000 kronor. Bilen visade sig dock sedermera vara av årsmodell 2003, och mannen reklamerade felet som skulle berättiga honom ett prisavdrag på 20 000 kronor. Bilfirman har trots förläggande inte inkommit med svaromål, och reklamationsnämnden rekommenderar därför firman att genast betala de 20 000 kronorna till Landskronabon.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser