Annons

30-års fest med återblickarAmatörteater vill att ÖV-huset blir kulturhus

För trettio år sedan inledde Amatörteaterföreningen Harlekin arbetet med sin första stora uppsättning; ”Paris! Paris!”.
Idag och imorgon är det dags för två föreställningar av jubileumsföreställningen ”Déjà vu”- ett pärlband av scener och nummer från de närmare åttio uppsättningar som föreningen producerat genom åren.
Gamla Harlekinare har fått välja ut sina favoritscener, det blir hög igenkänning, men också riktat till vilken publik som helst och alltså inget för ”inbördes beundran”, klargör Åsi Hildebrand, regissör för jubileumsföreställningen.
Déjà vu är ju fenomenet då vi känner igen något som vi kanske inte borde känna igen, det lite obekvämt bekanta.
– Teatern ska spegla verkligheten, och det är förvånansvärt mycket som skildrats under de här trettio åren som fortfarande är dagsaktuellt, säger regissören och ställer sig frågan:
– Har vi inte kommit längre i samhället på den här tiden? Det är för jäkligt!
Totalt medverkar cirka trettiofem personer från den till synes livaktiga teaterföreningen i helgens två föreställningar, skådespelare, musiker och dansare. Att det endast blir två tillfällen att se jubileumsföreställningen beror på att spelplatsen, Landskrona teater, är hårt bokad och att Harlekin mist sin tidigare teaterlokal på Karlslundstorget.
– Nästan oförskämt av Landskronahem att hävda att vi inte hade tillräcklig verksamhet där, menar Åsi.
– Kraven på att vi skulle aktivera de boende i området är orimliga att ställa på en amatörteaterförening med små resurser, säger hon.
Man har lånat lokal på Kulturskolan för att kunna genomföra allt det nödvändiga inför den förhoppningsvis välbesökta hyllningen till allt arbete som lagts ner under åren, men vad händer sen?
– Vi har ögonen på ÖV-huset, säger Åsi.
– Det står tomt och borde göras om till kulturhus så fort som möjligt.
– Under de gångna trettio åren har Harlekin skapat en meningsfull fritid för hundratals barn, ungdomar och vuxna, säger Déjà vus producent, Per Eriksson.
– Föreningen har flera årsringar av medlemmar där de senare inte känner de tidigare, till premiärkvällen kommer många av dessa kunna återses såväl som bekanta sig. Och alla är varmt välkomna.


Håkan Jeppsson ber de båda duellanterna Johanna Taller och Mikael Nilsson göra sig redo. En scen ur ”Paris! Paris!” Harlekins första stora uppsättning som gavs redan för 30 år sedan och som man i helgen kan se några sekvenser ur när gruppen nu ger ”Déjà vu”.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser