Annons

JO ger tummen upp för drogtesterSkolinspektionen fortfarande kritisk och befarar ökning av tester

Diskussionerna kring drogtester på skolor och om dessa är frivilliga eller inte fortsätter. Skolinspektionen har kritiserat slumpvisa frivilliga drogtester, eftersom de anser att de innebär en inskränkning av det allmänna skyddet mot påtvingat kroppsligt ingrepp.
Nu uttalar sig justitieombudsmannen, JO i ärendet. Brinellgymnasiet i Nässjö har struntat i Skolinspektionens kritik och testar ungdomar och JO tycker inte att Barn- och utbildningsnämnden i Nässjö kommun gjort fel. Tvärtom.
– Med tanke på de rutiner som skolan har gällande drogtesterna så tycker inte jag att de bryter mot lagen. Därför har vi beslutat att det är ok för Brinellgymnasiet att genomföra drogtesterna, säger justitieombudsmannen Kerstin André.

I Landskrona har den styrande treklövern med Folkpartiet i spetsen klargjort att drogtester av grundskoleelever är ett bra sätt att förebygga framtida drogmissbruk. Faktum är att kommunen redan genomfört ett 30-tal tester på Sandåkersskolan i Häljarp under höstterminen 2008.
– Vi slutade med testerna efter den kritik vi fick från skolinspektionen. Beslutet från JO gör dock att vi kommer att ta upp ärendet i Barn- och utbildningsnämnden, BUN, igen. Sen får vi ta en ny diskussion med skolinspektionen innan vi eventuellt börjar med drogtesterna igen, säger BUN-ordföranden Lisa Flint (FP).

Annons
 

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) jämför JO:s beslut med en seger.
– För mig som arbetat med att finna nya arbetssätt för att bekämpa narkotikamissbruket är detta en seger. Drogtesterna är nu säkrade. Min förhoppning är att vi i Landskrona nu återigen ska kunna erbjuda testerna, hoppas Torkild.

Justitieombudsmannen Kerstin André vill inte uttala sig i fallet Landskrona och inte heller öppna för drogtester på andra skolor.
– Först vill jag klargöra att beslutet gäller Brinellgymnasiet i Nässjö och inget annat. Det är omöjligt att säga något generellt som skulle gälla andra skolor. Men man ska veta att 12-13 åringar inte har samma mognad som en 16-åring. Sen kan jag tycka att det är förfärligt att man skulle behöva drogtesta så unga personer, säger Kerstin André.

På Skolinspektionen misstänker man att konsekvensen av JO:s beslut innebär att fler gymnasieskolor kommer att börja drogtesta.
– Det tror jag, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolinspektionen.
– Det gäller dock att de läser beslutet mycket noga. Det ställer mycket stora krav på personalen.

Vad gäller grundskolor är saken en annan enligt chefsjuristen.
– Vi och JO har olika bedömningar i frågan gällande gymnasielever men vi kommer nu att lägga ner ärendet gällande Brinellgymnasiet. Men det är skillnad med grundskolor. Man måste ta i beaktande att det rör sig om yngre personer. Men om nu Landskrona stad kontaktar oss om att åter starta med sina drogtester så får vi ta upp det igen, avslutar Ingegärd Hilborn.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser