Annons

Mika en talangfull tecknare

Ett nytt namn inom den lokala konstkretsen dök upp i samband med vernissagen av den just nu pågående 14:e teckningstriennalen , ”Svart på Vitt” i Landskrona Konsthall. Av de 40 antagna konstnärerna/tecknarna är tre från Landskrona. Det rör sig om kulturpolitikern Leif Olin (S) som även har en hel del tidigare utställningar i bagaget , illustratören Karin Dockson samt debutanten 31-årige Mika Book.
Jag blev orolig och glad över att bli antagen. Det är min första jurybedömda utställning, säger Mika som under gymnasietiden läste estetisk linje men som i övrigt är självlärd på området.
– Just nu arbetar jag på ett konstförlag och det blir en hel del inramningar, säger han som hemma i köket gärna målar i akryl men även olja.
– Min lägenhet är till hälften en tecknarstudio och till hälften en musikstudio, säger han och skrattar förläget.

Vad inspireras du av?
– Av det mesta. Jag har det naturligt på jobbet. Främst är det intryck som hamnar i mina bilder. Jag är något av en grubblare – rent av så att jag tänker för mycket, säger han och visar upp självporträttet som finns på utställningen där han intagit en djupsinnig pose.

Annons
 

På den andra bilden som antagits förekommer musikinstrument och just komponerande ligger honom varmt om hjärtat.
Vad lyssnar du på när du målar?
– Jag föredrar total tystnad. Musik är inget som bara får vara i bakgrunden.

Vad gillar du för musik då?
– Det är en stor fråga. Kanske är det enklare att säga att jag inte gillar kommersiell musik. Det får gärna vara svårlyssnat och experimentellt. Men ska jag nämna något lättlyssnat får det bli  Nick Cave. Överhuvudtaget så tilltalar New York-scenen mig.

Du komponerar själv, förutom att måla tavlor, när får vi se dig på en scen?
– Jag har en extrem scenskräck. Jag tycker även att vara här i konsthallen är jobbigt. Jag gillar helt enkelt inte när det är mycket människor runt omkring mig.

Är det även jobbigt att bli intervjuad?
– Ja.

Låt oss köra vidare. Vilken var din senaste konsert?
– Det var på Loppen på Christiania 2001. På scen stod Foetus. Det var grymt bra. I och för sig har jag bara varit på tre konserter i mitt liv. Det har med torgskräcken att göra.

Kan du rekommendera en god bok?
– Vad som helst med Philip K Dick.

Film kan jag gissa att du ser hemma, men vad ser du då?
– Jag ser mycket film. David Lynch och David Cronenberg men även mycket zoombiefilmer. Det stämmer att jag helst ser filmer hemma men jag vill poängtera att jag inte stödjer nedladdning. Jag är väl en av de få som köper mina filmer.

Blir det någon teater?
– Nej det kan jag  inte påstå. Var och såg något i Helsingborg under gymnasietiden med Fredrik Dolk i en av rollerna.

Finns det någon konstform som är överskattad?
– Sånt har jag svårt för, vad som är överskattat och underskattat.

Avslutningsvis, här finns en kulturpolitiker, en illustratör och en tecknare med torgskräck från Landskrona, om vi låter er byta lite platser – vad anser du om rådande kulturpolitik i Landskrona?
– Jag har för lite koll. Rent generellt känns det dock som det finns mycket att göra för ungdomar men mindre för de som fyllt 30. Möjligtvis skulle man erbjuda fler kurser.

Vill du skåda Mikas två antagna teckningar samt de övriga 101 verken så är Landskrona Konsthall öppen:
tisdag 13-17
onsdag 15-20
torsdag -söndag 13-17.

Svart på Vitt visas fram till och med den 6 juni.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser