Annons

Gymnasister uppmärksammade Earth Day

I torsdags var det dags för den globala och 40-årsjubilerande ”Earth Day” att gå av stapeln, och en plats där detta verkligen uppmärksammades är Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona.
– Internationellt har man planterat parker och allt möjligt på denna dag, men i Sverige är det ganska okänt, säger den högengagerade miljökunskapsläraren Karin Warlin.
Går man in på ”Earth Days” hemsida så hittar man ett ”event” i Sverige, och det är i Landskrona och på vår skola, konstaterar hon inte utan stolthet.

Tanken med dagen är att uppmärksamma Moder Jord och hur vi ska värna om henne för kommande generationer. På Gullstrand hölls under dagen en rad lektioner, inom olika ämnen, som på något sätt skulle anknyta till detta. En utställning om vattendrag (70 % av jordytan täcks ju av vatten) och laboration med hoppande kräftdjur, var ett exempel. Engelsk diskussion om Västra Hamnen i Malmö som en hållbar stadsdel ett annat. Tredjeårseleverna Laura Karlsson och Amanda Härngren, med erfarenhet från COP15-mötet i Köpenhamn, höll lektion för IVIK-klassen.
– Vi pratade om de små grejerna som alla kan göra; sopsortera, kompostera, åka trådbuss och cykla, berättar de.
Mer långväga kommunikation skedde också under dagen, som diskussion av miljöfrågor med kinesiska elever via internetplattformen YMP och videokonferens med samarbetsskolan i Minnesota. Naturligtvis serverades också ett klimatsmart och närproducerat salladsbord i skolmatsalen, och på biblioteket var det utställning om det hållbara samhället och litteratur i ämnet.
– Och så har vi prisutdelning i tävlingen om bästa raptext som behandlar klimathotet, berättar Karin Warlin.
– Vi utlyste tävlingen i januari och de tusen kronorna till vinnaren och de sjuhundra till andrapristagaren kommer från priset vi i vår tur fick när jag utsågs till ”Årets klimatlärare”, berättar hon.
Just innan vi går in i hörsalen för att bevittna prisutdelningen byts vårsolen utanför mot en häftig hagelskur, och detta tillsammans med kvällens åskknallar gör ju att man måste ställa frågor till klimatläraren.
– Häftigheten i nederbörden kan ju faktiskt bero på stoffmolnet från vulkanutbrottet på Island, förklarar hon.
Men annars är det nog bara frågan om vanligt aprilväder, ler hon.

Annons
 

Fotnot: IVIK-KLASSEN är för nyanlända invandrare som inte har så bra svenskkunskaper.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser