Annons

Landskrona blir fristad för hotade författare

Region Skåne har anslutit sig till organisationen ICORN (International Cities Of Refuge Network) som arbetar med att ge hotade och förföljda författare en fristad i ett demokratiskt land. Kultur Skåne uppmanar de skånska städerna att ansluta sig till nätverket och nu har Kulturnämnden i Landskrona beslutat att vara med.

I Skåne är det därmed åtta städer som fattat ett sådant beslut och Malmö är den kommun som praktiskt kommit så lång så att en författare nu kommer till staden för att få en fristad. Malmös fristadsförfattare är Parvin Ardalan och kommer ursprungligen från Iran. Vem som kommer till Landskrona är inte bestämt ännu.

Annons
 

ICORN bedömer att det idag finns totalt 700 författare som befinner sig i en sådan situation att de skulle behöva en fristad. Ett trettiotal europeiska städer är idag värdar för en fristadsförfattare. Villkoren för den stad som blir värd är att man tillhandahåller bostad och ett stipendium som möjliggör att författaren klarar sitt uppehälle.

Fristaden erbjuds för en period av ett till två år. För de städer som ansluter sig till ICORN, vilket kostar 1500 euro per år, och som tar emot en fristadsförfattare är det en tydlig markering för yttrandefrihet och för gästfrihet.

Det var dock ingen enig kulturnämnd som tog beslutet. Sverigedemokraterna yrkade på avslag medan de övriga sade ja.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser