Annons

Räddningstjänsten vill nå ut till ungdomarBrandmän och skadad berättade om katastrof

Sedan 2006 har räddningstjänsterna i hela landet prioriterat det förebyggande arbetet vad gäller bränder på skolor. I Landskrona har man varje år utbildning tillsammans med årskurs två-, fem- och åttaelever samt gymnasieungdomar. På måndagen tog man ett steg till. Räddningstjänsten bjöd in ett tiotal grundskoleungdomar till en diskussion. Huvudpersonerna kom från Göteborg. Det var brandmännen Ulf Magnusson och Per-Anders Lindfeldt samt Daniel Gubil. Daniel ådrog sig 55 procentiga brandskador då en eldsvåda bröt ut i en nödutgång till bristningsfylld lokal i Göteborg den 30 oktober 1998.
– Jag skulle kunna stå här och berätta om hur bra kvällen var men minnet blev ett annat. Det var några av mina kamrater som anlade branden som kostade 63 ungdomars liv, sade Daniel Gubil till ungdomarna och de brandmän som också fanns på plats.
Daniel berättade om de fasansfulla minuterna inifrån lokalen då han försökte rädda sin flickvän och hennes kusin innan han svimmade av rökförgiftning.
Något av det sista jag minns var att det droppade i mitt ansikte men det var inte vatten utan smält plast och tjära.

Samtidigt berättade de båda brandmännen om händelseförloppet utanför.
– Vi fick ett så kallat ”stort larm, undersökning” i den aktuella lokalen. Detta är en väldigt vag formulering så vi visste inte riktigt vad vi hade framför oss. Det kunde vara allt från en källarbrand till en eldsvåda i en container. Plötsligt kom vi runt om hörnet och såg allt folk och sedan hur andra kastade sig ut genom fönster. På ett par sekunder tappade man allt var regler hette. Då var det bara en fråga om att rädda liv, sade Ulf Magnusson som körde den första brandbilen som var på plats.
Därefter förklarade Per-Anders Lindfeldt hur han från en ranglig stege lyckades rädda livet på tre människor som var instängda i ett rum. Senare visade det sig att det låg 23 omkomna på golvet i samma rum.

Annons
 

– Det finns ett flertal faktorer som gjorde att det slutade i en katastrof. Men en är viktigare än alla andra och det är att branden var anlagd. Det är detta som vi vill föra ut till ungdomarna idag. Tänk om de som gjorde detta hade kunnat förutse konsekvenserna. Då hade det aldrig inträffat. Ändå ser vi att det anlags bränder ofta och det som hände då kunde lika gärna hänt i Landskrona eller någon annan stad, säger Ulf Magnusson.

De kallade ungdomarna var märkbart tagna av vad de fick höra och hade flera förslag på hur man ska försöka nå ut med informationen.
– Jag tycker att man skulle samla alla elever i en aula och låta de höra vad vi hört. Det är hemskt, sade en tjej.

– Vi ska ta ett snack med elever senare i eftermiddag och sedan träffa dom en gång till. Därefter ska vi utvärdera och försöka hitta lösningar på hur vi kan nå ut till alla, säger Eva Lövbom-Olsson, räddningschef i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser