Annons

Krav på psykosocial utredning på företagFörgiftning och bilsabotage föranledde inspektion

Arbetsmiljöverket har företagit en inspektion av det Landskronaföretag som drabbats av uppmärksammade motsättningar mellan anställda, vilka bland annat resulterat i försök till förgiftning och bilsabotage.

I oktober förra året fick en 23-årig anställd på företaget uppsöka sjukhus sedan han blivit illamående och kräkts efter att på arbetsplatsen intagit medhavd mat och dryck. På företaget misstänkte man att någon blandat lösningsmedel i maten, och uppgifter till media talade om konflikter mellan olika grupperingar på arbetsplatsen. Själv hade 23-åringen också anmält trakasserier och liknande till företagsledningen.

Annons
 

I februari drabbades den anställde igen, den här gången fungerade inte bromsarna på hans bil då han skulle köra hem från jobbet, och det konstaterades att någon klippt av ett bromsrör. Bägge händelserna polisanmäldes och rubricerades som grov misshandel och försök till grov misshandel. Ett antal personer förhördes på plats och prover togs och skickades för analys.

Arbetsmiljöverket påpekade i samband med inspektionen att någon ”psykosocial kartläggning inom företaget” inte gjorts, och krävde att en sådan skulle genomföras. Företaget har fått fram till den 30 april innan man ska beskriva för verket:
Hur ni fört ut innehållet i inspektionsmeddelandet till berörda medarbetare. Hur ni uppfyllt kraven, Hur skyddsombud och övrig personal har varit delaktiga vid genomförandet av åtgärderna, skriver man i sitt inspektionsmeddelande.

Företagets VD, som tidigare uttalat sig om motsättningarna och stämningen på arbetsplatsen befinner sig på tjänsteresa och har inte gått att nå för en kommentar.

Polisen uppger genom informatör Charley Nilsson att utredningen kring bilsabotaget är nerlagd i nuläget på grund av brist på spaningsuppslag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser