Annons

Polisen kommer att bli säkra på händelseförloppetFörsvaret vill ha frikännande

Ett stort mediauppbåd mötte upp på polisstationen i Landskrona då det kallades till presskonferens på tisdagseftermiddagen. Anledningen var att polisen ville ge sin bild av den tragiska händelse som resulterade i en 78-årig kvinnas död på parkeringsplatsen till Hemköp förra måndagen.
– Först och främst så vill jag säga att det här skulle kunna hända på vilken större parkeringsplats i landet som helst. Att det skedde i Landskrona är en ren tillfällighet, inledde biträdande polisområdeschefen Thomas Nilsson innan chefen för kriminalsektionen Tommy Lindén, som ansvarat för utredningen tog till orda.
Vi är mycket nöjda med utredningsläget. Jag är säker på att vi kommer att få fullständig klarhet i vad som hänt inom två till tre veckor.

Rykte på Internet försvårar

Annons
 


Chefen för kriminalsektionen Tommy Lindén är övertygad om att man inom några veckor kommer att ha en fullständigt klar bild över händelseförloppet.

Att det tar tid beror på flera faktorer. En sak som ställer till det för utredarna är att det florerat rykten och annat, bland annat på Internet. Det faktum att en bild funnits publicerad på den nu häktade misstänkte 23-åringen försvårar utredningen.
– Vi kommer inte att låta mannen till den avlidna kvinnan konfronteras med en bild eller annat av den misstänkte. Det har nämligen inget större bevisvärde eftersom bilden legat ute på nätet.
Förutom detta återstår fler vittnesförhör, genomgång av kamerabilder och tekniska undersökningar.
På frågan om vad som hände på parkeringsplatsen svarar Tommy Lindén kort.
– Det är något som jag inte kommenterar eftersom jag inte vill störa utredningsarbetet. Om jag säger saker nu så kan detta påverka eventuella framtida vittnen.
Inte ens på frågan om den misstänkte har befunnit sig på platsen vill Lindén svara på.
– Det vill jag inte kommentera.

I och med att kvinnan avled två dagar efter misshandeln ändrades rubriceringen till mord.
Rubriceringen ändrades till mord eftersom vi tyckte att det fanns ett likgiltighetsuppsåt, det vill säga att gärningsmannen varit likgiltig inför konsekvenserna av sitt handlande.
Att ändringen av brottsrubriceringen skulle ha piskat upp den stämning som bland annat lett till många tvivelaktiga inlägg på Internet, har inte Tommy Lindén någon uppfattning om.
Vi försöker göra en så korrekt bedömning som vi kan. Vi kan inte ta någon hänsyn till hur det uppfattas av andra. Vi har varit och kommer att vara neutrala i vårt arbete. Det måste vi.
Att man kommer att lösa brottet råder det ingen tvekan om enligt Tommy Lindén.
Måndagens händelse kom mycket olyckligt. Därför är det viktigt att vi löser detta. Man ska veta att våldsbrotten i Landskrona minskat med 20 procent sedan början av 2009.

Olyckliga omständigheter menar försvaret


Urban Jansson är utsedd försvarsadvokat till den misstänkte 23-åringen.

Direkt efter presskonferensen träffade Landskrona Direkt den misstänktes advokat, Urban Jansson, och enligt honom mår inte hans klient särskilt bra.
– Förutom att han har en tung börda att bära själv med tanke på vad som väntar honom så oroar han sig för sin familj som fått hotelser.
– Det har förekommit hot via Internet som riktar sig till hans hustru och till deras nyfödda barn, familjen och syskonen. Hotet är nu också polisanmält, säger advokaten som är övertygad om att hans klient inte är någon mördare.
– Det finns inte en chans. Det som hänt är mycket olyckligt. Min klient och jag kommer under dagarna att överväga att överklaga häktningen. Han anser att han är oskyldig på samtliga åtalspunkter.
Åklagaren ville på tisdagens häktningsförhandling åberopa mord, dråp alternativ grovt vållande till annans död och domstolen gick på det senare.
– Det är vi naturligtvis väldigt glada över. På olika forum har man försökt skapa en bild av en vansinnig människa men så är absolut inte fallet och det visar domstolens utslag. Min uppfattning är att han är lugn och städad.
Att undersökningsledare Tommy Lindén säger att han kommer att få fullständig klarhet i vad som hänt inom kort, gläder advokaten.
– Det gör mig mycket glad. Min arbetshypotes är att min klient ska frikännas. Alla är överens om att detta är en mycket tragisk händelse. Jag vill också säga att både min klient och hans familj känner starkt för hela familjen som mist sin nära, avslutar Urban Jansson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser