Annons

Ingen överdriven oro hos pensionärerna

Tidigare kommunalrådet och nuvarande samordnaren för Landskronas elva PRO-föreningar, Harry Nilsson, är naturligtvis också han illa berörd av den uppmärksammade och tragiska dödsmisshandeln på en parkeringsplats utanför stormarknaden Infarten. Den här gången drabbades ett äldre par, något som statistiskt sett är mycket ovanligt, då de flesta våldsoffer är unga män.
– Reaktionerna inom PRO har bland annat varit att den här ohyggliga händelsen inte är rättvisande för Landskrona, många av medlemmarna här upplever ingen otrygghet, säger han.

På tal om stämningen som piskats upp efter den tragiska händelsen menar Harry Nilsson att det mesta som sagts offentligt har varit kloka ord.
Att det här handlar om ett dåd utfört av en individ och att det naturligtvis är fel att fördöma hela grupper för händelsen. Men tyvärr är det ju också så att somliga använder det här för att skära pipor i vassen, beklagar han.
– En del människor med invandrarbakgrund som jag känner som föreningsaktiva och inom politiken har också berättat att de känner sig skrämda av utvecklingen, där bland annat den häktades familj har fått ta emot otäcka hot.

Annons
 

Harry Nilsson vill mitt i detta också ägna en tanke åt den som utförde den ödesdigra misshandeln.
– Vem det nu än är som är skyldig så har han ju förstört hela sitt eget liv på ett ögonblick. PRO-samordnaren poängterar också att polisen, kommunen och de sociala myndigheterna måste ägna sig ännu mer åt samarbete och brottsförebyggande.
– En del yngre förövare håller också på med brott, väskryckningar och liknande, riktade mot äldre. Det är oerhört viktigt att skolan och de sociala myndigheterna griper in där, för de här ungdomarna behöver hjälp.

– Det farligaste som kan ske är uppdelningen i ”vi” och ”dom”. För att motverka detta för vi inom PRO ständiga resonemang i frågan. Upplysning är väldigt viktigt, menar samordnaren som brukar kunna räkna in hundratalet deltagare på mötena.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser