Annons

Naturmönstrad plåt och kolsvart sten lockar i Borstahusen Hiroshi Koyama njuter av utsikten i Pumphusets konsthall i den ”stol” han skapat för just denna plats.

Sedan tidigare finns Hiroshi Koyamas granitverk ”Strykjärnet” i Skulpturparken och från och med idag ställer konstnären och skulptören ut på Pumphuset i Borstahusen.

I den 300 kilo tunga ”tronen” i svart diabas omsluten av en matt rostfärgad plåt sitter Hiroshi och beundrar utsikten över Öresund och Ven genom det stora fönstret i konsthallen.
– Jag var här och kände in rummet. Skulpturen är gjord för platsen, säger Hiroshi och Borstahusens Konstförenings nyvalde ordförande Lennarth Cronsell instämmer att stolen nu pryder sin plats.
– Just skulpturer är något vi vill visa mer av på Pumphuset i framtiden. Möjligen måste vi också bli mer öppna för grafik och litografier, gärna då färgglad. Det är sånt som säljer, menar Lennart.

Annons
 

På utställningen finns även mindre diabasstenar på corténplåt. Plåten förvarar Hiroshi utomhus under ett par månader så att den korrigerar. De rostfärgade plåtarnas olika mönster harmonierar väl med diabasen som placerats i mitten till en tredimensionell tavla.
– Tronen är väl mer för kommun eller landsting medan tavlorna passar in i en hemmiljö, menar Lennart Cronsell.

Utanför Broby där Hiroshi bor finns stenbrotten Hägghult, Duvhult och Gylsboda. Diabasen i Hägghult har en unik svart färg och struktur.
– Den är tung och hård att arbeta med, säger Hiroshi Koyama samtidigt som han kärleksfullt beskriver materialets prakt. Det var trots allt stenen som för drygt 20 år sedan fick den arkitektutbildade skulptören att bli skåning.
– Stenen har karaktär och bör behandlas varsamt.

Utställningen ”Hiroshi Koyama” har vernissage idag med invigning klockan 13.00 och pågår sedan fram till den 20 maj.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser