Annons

Ungdomshuset Nova skärs ner med 40% Fokus flyttas mot äldre tonåringar

Barn- och ungdomsnämnden beslutade i januari att inrätta ett aktivitetshus för ungdomar i åldrarna 16-19 år på Allvar Gullstrandsgymnasiet. Nu visar det sig att detta sker på bekostnad att verksamheten på ungdomshuset Nova i centrala Landskrona.
Vi blev fullständigt förda bakom ljuset. Konsekvenserna för Nova skulle endast bli ringa, sades det från tjänstemannahåll. Nu visar det sig bli en 40-procentig nerskärning och det kan vi aldrig ställa oss bakom, säger Eva Örtegren (S) upprört.
Av tjänsteskrivelsen framgår att Nova stängs två kvällar i veckan samt fyra helger av tio.
Det innebär att cirka 80 ungdomar riskerar att bli husvilla och istället får driva runt på stan. Det kan få förödande konsekvenser. Vi pratar om ungdomar i riskzonen som vi istället bör satsa på, framhåller Eva Örtegren.
Lägg därtill minskad lovverksamhet för 13-16 åringar i centrala Landskrona, att samarbetet med LISA minskas och att fokus flyttas mot de äldre tonåringarna Det vet vi väl alla att ju tidigare vi kan fånga upp ungdomar gör att vi inte riskerar att insatserna kommer för sent.
Mikael Lindberg, verksamhetschef på BUN poängterar att ungdomshuset är välfungerande.
– Nova är en bra verksamhet för åldersgruppen 13-16 år.

Socialdemokraterna lade under mötet ett särskilt yttrande där man föreslog nämnden att vända sig direkt till kommunstyrelsen för att begära de ekonomiska resurser som krävs för att öppna ett aktivitetshus.
-Vi fick överhuvudtaget inga reaktioner från majoriteten. Jag menar Landskronas ungdomar är inte i behov av färre mötesplatser i centrum utan snarare fler. Vi är inte på något sätt emot ett aktivitetshus men det får inte ske på bekostnad av ett ungdomshus, avslutar Eva Örtegren.

Annons
 

Landskrona Direkt har sökt nämndens ordföranden Lisa Flinth (FP) samt 1:e vice ordförande Lilian Håkansson (MP) för en kommentar utan att lyckas.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser