Annons

Påskfirande på museet

Vintern har varit lång och kall men nu äntligen börjar våren göra sig påmind. Och då är det som vanligt och som traditionen påbjuder dags för påskstök på museet. I år med inspiration från medeltiden. Danspedagogen Carina Thunberg Brice bjuder upp till dans med medeltida anor i filmsalen. I apoteket berättas om medeltida örter och färgas ägg med olika traditionella medeltida tekniker. Här säljs även fantastiska surdegsbröd och berättas om sättet att baka bröd med surdeg. Surdegar har använts i tusentals år och tros komma från Egypten för 6000 år sedan. Äggmålning av nyare datum är det strax intill där ung som gammal kan måla sitt eget ägg.
I den nyöppnade utställning Landskrona 1413-stad i ny tid sitter Gese, borgmästare Schöneweders fru, och berättar om livet i staden Landskrona vid tiden för stadens grundande. Och alldeles runt hörnet hos köpmannen  kan man tillverka sin egen medeltida skinnpung.
Rönneberga härads hembygdsförening bjuder på sillpudding och hembakat bröd. Och som vanligt står de för den traditionella brödtombolan.
Landskrona syförening  håller i uppskattat handarbetslotteri. Syföreningen har anor sedan Selma Lagerlöfs tid i staden. Studieförbundet Vuxenskolan medverkar och visar bland annat korgflätning och olika virktekniker.
Vad vore ett stök på museet utan pyssel. Som vanligt bjuds det på både nytt och gammalt pyssel. Rönnebergaris och blåkullapass har ung som gammal förfärdigat och roat sig med i våra trakter i århundraden. Nyare och modernare pyssel av olika slag bjuds det också på nu söndag.
Även i år ska det utses en kattakung på kasernplan. ”Slå katten ur tunnan” är en gammal fastlagslek som drängarna ägnade sig åt. Och då var det på blodigt allvar, det var en förskrämd stackars katt som stängdes in i tunnan och som skräckslagen trillade ut när ”kattakungen” till slut lyckades slå sönder tunnan. Idag är katten ersatt med en leksakskatt av tyg, men traditionen med öl ur stop och kungakrona till ”kattakungen” är sig lik.
I Café Nell Walden serveras påskbakelser och kaffe och det kan med fördel avnjutas till Cezars vårmusik med medeltida inslag.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser