Annons

Socialstyrelsen kritisk mot Landskronas hanterande

Socialstyrelsen riktar tung kritik  mot Landskronas hantering socialbidragstagare. Det är systemet där socialbidragstagarna måste utföra en obligatorisk motprestation i form av 30 timmars kompetenshöjande verksamhet i veckan, företrädesvis praktik, för att få bidrag som nu ifrågasätts av  Socialstyrelsen som hävdar att kommunen begår lagbrott i frågan.
Man kan inte förutsätta att alla som söker försörjningsstöd har behov av en kompetenshöjande åtgärd. Vi förstår inte riktigt anledningen till att man gör en sådan här generell riktlinje, säger Gabriel Olsson, inspektör på Socialstyrelsen till Landskrona Posten
– Kritiken förvånar mig och gör mig besviken, ledsen och frustrerad. Bidragsberoendet i Landskrona är stort – mycket stort, skriver Torkild Strandberg (FP) i sitt rådgivarbrev idag och ber prenumeranterna tycka till i frågan samtidigt som han själv anser att socialbidragssystemet är ett feltänkt från början.
– Praktiken ska tydligen  förbli slavhandel , dundrar Jonas Esbjörnsson(S) Vuxennämndens andre vice ordförande.
– Vi måste satsa på att människor kommer i riktiga jobb så att fattigdomen minskar, poängterar han
– Alla människor måste ges rätten att delta i yrkeslivet på schysta villkor. Det handlar om  att kunna försörja sig själv och sin familj och aktivt bidra till samhällsutvecklingen, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Kritiken från Socialstyrelsen  gäller även hur Landskrona tillämpar en karensdag för socialbidragstagare som blir sjuka eller får ledigt.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser