Annons

Billackerare fick gesällbrev

I veckan avhöll Företagarna Landskrona sitt 131:a årsmöte och i samband med detta passade man traditionsenligt på att dela ut gesällbrev till hantverkare som visat prov på gott arbete. En frisör premierades och detta är i sig inget ovanligt. Betydligt mer sällsynt är att billackerare får gesällbrev och på plats var inte mindre än fyra lackerare som fick sina diplom.
– Det var Motorbranschens Riksförening som kom med idén och vi på Christianssons Billackering beslöt oss för att göra proven, säger Patrik Bohman, som var den förste av de fyra arbetskamraterna att ta emot gesällbrevet, en bukett blommor samt den penninggåva som Företagarna stod för.

Patrik och hans kollegor är dock, till skillnad mot många andra som får gesällbrev, inte några ungdomar.
– Nej, vi har många års erfarenhet tillsammans. Själv började jag med billackering direkt efter grundskolan och har nu varit verksam i 28 år.

Att det är ovanligt med billackerare som får gesällbrev intygar ålderman Sven Röiseth som tillsammans med ungbröderna Ray Persson och Jan Stanryd genomförde den gamla ritualen.
– Mig veterligt har det aldrig i Landskrona delats ut gesällbrev till billackerare, säger Sven Röiseth.

De som, förutom Patrik Bohman, fick gesällbrev i samband mötet var Jan Christiansson, Per Montler, Mahir Zeljkovic samt frisören Josefin Jönsson.

Från årsmötet noteras att styrelsen fick ansvarsfrihet för det gångna året och att samtliga ledamöter, vars mandatperiod gick ut, omvaldes.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser