Annons

Få tryck på biståndsknappen

Landskrona ligger på plats 196 bland Sveriges kommuner när det kommer till att skänka pantpengar till bistånd, åtminstone sett till de som trycker på Biståndsknappen på pantautomaterna i Coop-butikerna.
Under 2009 har skänkte konsumenter i Landskrona 1,4 procent av panten till fattiga människor genom att trycka den gula knappen.
Pengar som kommer in via Biståndsknappen går till de båda biståndsorganisationerna Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen. Organisationerna arbetar utifrån konceptet hjälp till självhjälp med långsiktigt bistånd till fattiga jordbrukarfamiljer.
– Vi hoppas förstås på att man i Landskrona kommun ska bli ännu bättre på att dela med sig av pantpengarna. Oftast är det små summor för den som pantar, men som kan göra stor nytta för en fattig familj, säger Maria Torstensson, insamlare på Kooperation Utan Gränser.
– Biståndsknappen gör det möjligt att skänka på ett snabbt och enkelt sätt, säger AnnMari Naeve, insamlingsansvarig på Vi-skogen.

Biståndsknappen började installeras på pantautomaterna hos Coop under hösten 2004. I dag finns den i över 570 butiker.

Annons
 

Tre kronor som skänks av pantpengarna räcker till papayafrön för tio fruktträd i östra Afrika. Trettio kronor ger en jordbrukarfamilj i Kenya plantor för sötpotatis, som klarar torkan bättre än den traditionella majsodlingen. Och dessutom en kurs i hur man odlar sötpotatisen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser