Annons

Intern kritik mot ”gubbhylla”

– Kvinnor, ungdomar och invandrare göre sig icke besvär inom Moderaterna i Landskrona, dundrar Marko Huttunen, 14:e placerad på partiets kommunfullmäktigelista efter helgens årsmöte inom lokalavdelningen.
– Det är slutsatsen jag drar efter att gubbhyllan i helgen fick som de ville, säger han och beklagar starkt att årsmötet inte ändrade rangordningen på kandidaterna som utkristalliserades efter provvalet.
– De tänker bara på nuet. De blundar för framtiden. Vid valet 2014 är Moderaterna i Landskronas främsta representanter fyra år äldre än i dag. Jag har svårt att se hur människor närmre 70 ska attrahera nya medlemmar i 20-40-års åldern till partiet. Hur fler kvinnor ska vilja engagera sig och hur fler invandrare ska känna sig manade att kandidera för partiet.

Det moderata kommunalrådet Cecilia Brorsson värjer sig mot kritiken.
– Problemet är att för få kvinnor engagerar sig politiskt. Vi har inte fler att välja på, säger hon och när det gäller en föryngring och personer med invandrarbakgrund så fanns dessa inte uppe till förslag.
– Inget annat presenterades. Hade så skett så hade vi fått votera om det.

Annons
 

Valen till såväl styrelse som kommunfullmäktigelistan togs enhälligt.
– Det är skönt. Nu siktar vi på tio mandat i fullmäktige och det ger fem ersättare, varför vi även räknar med Marko, säger Cecilia.
Någon uppsträckning eller uteslutning är alltså inte aktuellt av den debattglade Huttunen.
– Nej, vi har högt i tak.
Omvalde ordföranden Olov Stråmark medger att man inom partiet måste arbeta för att bredda sig.
Vi behöver ha bättra spridning mellan kön, ålder och bakgrund bland våra aktiva. Det arbetet kommer styrelsen att lägga särskild vikt vid under året som kommer. Här är det inte minst viktigt att MUF bidrar. Här kan Marko som valberedningens ordförande inom MUF göra en insats för att bryta killarnas massiva dominans.

Moderaterna kommer att prioritera de byggplaner som presenterades i Landskronas Vägval inkluderat en sanering av Öster samt skolan.
– Lägg därtill att det ska vara trivsamt. Landskrona ska vara en mysig småstad, säger Cecilia Brorsson.

Jag är rädd för att partiet tappar ännu mer förtroende hos väljarna. Och även om man inte skulle göra det, så tror jag att man om fyra år kan se tillbaka på ännu en mandatperiod där Moderaterna suttit i knät på ett större parti och något brett samarbete över blockgränserna lär vi inte se, avslutar Marko Huttunen.

När Marko på våren 2008 hoppade av som fullmäktigeledamot riktade han även då stark kritik mot de egna leden. Vi skrev då:

Sprickan i moderaterna på vid gavel
– Marko Huttunen hoppar av

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser