Annons

Glada och sura gubbar utvärderas

Sedan i höstas har Miljöförvaltningen betygsatt stadens restauranger och andra livsmedelsföretag med så kallade ”smileys”, glada respektive sura gubbar som visat hur näringarna klarat en livsmedelsinspektion.

Efter kritiska synpunkter från delar av näringen skall systemet med smileys nu utvärderas.
– Vi gör det här för konsumenterna och systemet har blivit mycket uppskattat av konsumenterna på andra orter, förklarar miljöchef Högni Hanson som på sikt tror att kontrollerna kommer att bli lagstadgade.
– Så är det i Danmark och det fanns också ett förslag från Livsmedelsverket som den nuvarande regeringen plockade bort.
I Danmark infördes systemet redan 2001 och har sedan dess utvecklats ytterligare och dessutom gått på export till flera andra länder, bland annat Sverige.

Annons
 

I Danmark har kontrollerna inneburit att krogar och livsmedelsföretagen skärpt sina rutiner och allt färre företag får där en sur smiley efter inspektionerna. På den specialgjorda hemsidan kan konsumenterna söka bland hela 160 000 kontrollrapporter från alla danska livsmedelsföretag.

I grannstaden Helsingborg har över 100 restauranger och caféer en leende grön gubbe som visar att restaurangen, caféet, butiken eller korvkiosken har klarat den senaste livsmedelskontrollen utan anmärkning.
– Genom att ha en Smiley på dörren så kan besökaren medvetet välja ett ställe som har en hög hygiennivå, säger Cecilia Lundberg, avdelningschef för livsmedelsavdelningen på miljökontoret på kommunens hemsida.
Helsingborg var först att införa systemet i Sverige, efter dansk förebild.
I dag är det flera kommuner i Skåne som använder sig av systemet.

– Som förvaltning är det vår skyldighet att lämna miljöinformation till medborgarna, poängterar Högni Hansson.
– Och vem vill inte mötas av en leende smiley när man besöker krogen?

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser