Annons

Valfrihetssystem införs inom hemvården

Vid årsskiftet 2009 trädde Lagen om Valfrihetssystem i kraft. Lagens intention är att ge vårdtagarna möjlighet att välja vem som ska utföra det stöd eller den vård man fått bistånd till. På måndagens kommunfullmäktigemöte blev det tuffa ideologiska diskussioner innan det var dags för beslut om Landskrona ska släppa in privata aktörer på omsorgssidan.
– Vård ska fördelas efter behov och inte efter betalningsförmåga. Att öppna upp för den privata marknaden är att se de gamla och sjuka som handelsvaror, sade Niklas Karlsson (S).

Naturligtvis höll inte de styrande i treklövern med.
– Vilka är vi att bestämma över de äldres huvud vilka som ska vårda dem i deras svåraste stund. Det kan bli mycket intimt och då tycker jag att man ska ha rätten att välja vem man släpper in i sitt hem, sade Torkild Strandberg (FP)

Annons
 

Sverigedemokraten Stefan Olsson gjorde en liknelse som han blev påmind om vid ett flertal gånger.
Det är samma som om jag ska köpa en bil. Då vill jag ha valfriheten att välja vem jag ska köpa den av och vilket märke jag ska ha, sade han bland annat.

– Jag trodde inte att jag skulle höra från denna talarstol att någon jämför att köpa en bil med att vårda de äldre, sade Lars Wallstén (S).

Efter drygt en timmes mer eller mindre hätsk diskussion där samtliga partier i fullmäktige var uppe och talade och ord som superkommunister och stockkonservativ nämndes var det dags för beslut. Voteringen som följde gick på kommunstyrelsens förslag, det vill säga att införa valfrihetssystem inom hemvården under 2010. Röstsiffrorna blev 27-19.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser