Annons

Rökfylld Gotlandsfärja övningsplatsLyckad insats för dykare ovan vatten

Vid den blåsiga kajen på varvsområdet förbereddes brandövningen på den stora passagerarfärjan Gotlandia II.
– Det handlar om en brand i maskinrummet, men det vet inte killarna från räddningstjänsten som är på väg hit nu, säger Staffan Fahlstedt från rederiet.
– Det här kan bli en riktigt kul övning som dessutom syftar till att bägge parterna kan lära sig av varandra.
Om rökutveckling eller en brand upptäcks när fartyget ligger vid kaj så är det jourbefälet ombord som har till uppgift att larma räddningstjänsten, möta upp dessa och ge den första informationen. Räddningstjänsten anländer, slangar rullas ut på kajen och kopplas in medan räddningsledaren intervjuar fartygsbefälet om förutsättningarna och ett litet rollspel tar sin början.
– Hur många personer finns det i maskin, är där gasflaskor?, och så vidare. Ritningar över fartyget gås snabbt igenom på kajen av räddningsledare och befäl, samtidigt som rök börjar sippra ut från en lejdare i aktern på bildäck. Rökdykarna får sina instruktioner, gasflaskorna förs ut och så är det dags att ge sig in. Man ser i princip ingenting. Okända föremål på durken får oss nästan att snubbla. Hack i häl på Greger Edberg, som tillsammans med Patrik Sander satt ihop övningen, och dennes lilla ljuskägla, känns det som att ta sig fram i en tunnel eller en smal gruvgång. Rökdykarna Magnus Pettersson och Mikael Brokopp ska lokalisera brandhärdar i form av blinkande ljus och dockor som symboliserar personalen i maskinrummet.
– Larmet kom klockan 9.10, rökdykarna gick in 9.25 och har nu varit inne i en halvtimme, berättar Greger.
– Det är ungefär max så länge deras luftpaket räcker, lite beroende på hur mycket fysiskt arbete de måste utföra. Till slut är uppdraget slutfört, bränderna och dockorna upphittade och det blir dags för återsamling och briefing. Greger är i stort sett nöjd.
– Det klickade kanske lite i informationsöverlämnandet här och var, mellan befäl och brandmän. Men det är sådant övningarna är till för räta ut. Och till slut gick det ju bra.


Snabbt på färjan för att ta ut en ritning samt några gasflaskor som var placerade i aktern.

Annons
 


En snabb titt på ritningen sen var det bråttom att rädda de fyra i besättningen som inte var lokaliserade samt släcka bränderna ombord.


Rökdykarna går ombord.


Sikten i den rökfyllda färjan var minimal för att inte säga obefintlig.


– Mörkret och röken är inte det värsta. I ett skarpt läge så är det värmen som trycker ner en mot golvet som är den svåraste motståndaren, förklarade rökdykare Mikael Brokopp.


Att få slangarna med sig ner i det trånga maskinrummet är problematiskt.


Uppdraget slutfört.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser