Annons

Kommer våren nu Hans?

Har vi den sista vintermånaden bakom oss?
Februari blev, precis som Hans Lehrecke siade om för en månad sedan, kallare än normalt med en medeltemperatur på  -2.8 mot normalt -0.1.
– Den tillhör de kallare under min trettioåriga mätperiod. Klart kallast var 1985 och 1986 med – 8.6 respektive -6.4, säger Hans Lehrecke och nog kan man idag se lite gräs bland all snö i trädgården på hans privata väderstation i Glumslöv.

– Vi fick dock  inte den isvinter, som jag befarade vid förra månadsskiftet, säger Hans och konstaterar att februari är kontrasternas månad.
  1990 är den varmaste jag upplevt med hela +4.8 , alltså en skillnad på 13.4 jämfört med 1985. Vilken annan månad kan uppvisa en sådan skillnad?, konstaterar Hans snarare än frågar.

Annons
 

Lägsta temperaturen,  -12, uppmättes följdriktigt den tolfte. Dygnsnittet låg hela månaden klart under noll med undantag av de två sista dygnen
samt dygnet femte till sjätte.
Nederbörden kom som snö med undantag av de sista dagarna.
–  Största snödjupet uppmätte jag den tjugofjärde med 27 cm. Vi fick nederbörd under 14 dagar framför allt fördelat på månadens tio sista dagar som bara hade uppehållsväder under två dygn. Totalt fick vi  42.5  mot normalt 36.2 mm.

För meteorologerna har månaden varit en utmaning. När det ryska högtrycket backade en smula, blev det fritt fram för snöområden som rörde sig från Polen/Tyskland norrut och bara en liten avvikelse västerut kunde skapa snökaos i Skåne.
  Meteorologerna kallar dem för ”polacker” och jag har behandlat detta fenomen i dikten ”Vinterhögtrycket”, vilken finns att beskåda på ”Planket”.

Låt oss blicka framåt, hur blir mars?
– Högtrycket har som ovan nämnts försvagats under sista tiden men det ser ut som om det förstärks under veckan och då skulle mars som god sedvänja inledas med fint väder, vilket också betyder kalla nätter men med dagsmeja. Minns hur flygvapnet förr i tiden hade sina stora övningar i början av mars, då vädret var stabilt.

Har du annars några märkliga noteringar för den gångna månaden?
– I köldhålet Nikkaluokta uppmättes +3 den tolfte, vilket var högsta temperaturen i Sverige. Den tjugofjärde kunde man njuta av -41.9 i Najmakka medan det två dagar senare var sju plusgrader i det för skånska förhållanden snörika Hörby, där man vid tillfället t hade 57 cm snödjup.

Kan man redan nu se några vårtecken?
– Snödroppar och vintergäck sviktar inte även om de låtit vänta på sig med att slå ut. De tog dock inte fel på klockan, när det var dags att titta upp ur jorden, vilket skedde kring jul. Koltrasten har blivit livligare och sedan får vi låta kalendern tala. Om tre veckor har vi vårdagjämning, då det märkliga inträffar, att dag och natt är lika långa över hela jordklotet.
Normalt sett är det vår i varje fall från mitten av månaden. Vi får hoppas, att inte den senaste isvintern 1987 upprepas, då mars var klart kallare än februari -2.4 mot -1.3. Även 2006 var mars kallare med -1.2 jämfört med -0.4 för februari.

Någon hjälp av havstemperaturen lär väl inte våren få?
– Det var inte lätt att idag mäta kylan i havet, då vi så här års nästan undantagslöst har lågt vattenstånd beroende på högtryckssituation över Ryssland . Den övervägande ostliga frånlandsvinden driver bort vattnet. Badstegen bjöd på för sparsamt med vatten men i Sundviks hamn var det nollgradigt, säger Hans och avslutar med lite hoppfulla tankegångar.
– Låt oss nu tänka positivt. Pass  på att njut av den sol vi får de närmaste dagarna och tänk på mars  2007 som bjöd på hela nära nog 7 plusgrader i genomsnitt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser