Annons

Koloni till salu för 2 miljoner

Under den gångna helgen har en koloni på Gråen varit utannonserad på den Stockholmsbaserade fastighetsförmedlingen Gripsholms hemsida. Priset var satt till den nya rekordhöjden 1 995 000 kronor.
– Är det sant?, utbrister generalsekreterare i Koloniträdgårdsförbundet Leif Thorin.
Spekulationer i koloniträdgårdar är inget som uppskattas av riksorganisationen.
Nej, det är inget vi eftersträvar, säger han och berättar att försäljningsrekordet för en kolonistuga är satt på Brändaholm i Karlskrona häromåret när en stuga såldes för dryga miljonen.

I Stockholm säljs inte husen på kolonilotterna till marknadsmässiga priser utan det sker genom ett hembudsförfarande där värderingen görs enligt en speciell modell som involverar den aktuella koloniföreningen.
Vid nyanlagda kolonilotter vill vi även foga en priskontroll så att priserna inte skenar iväg, säger Leif Thorin.
Nu är Gråen varken nyanlagt eller har ett hembudsförfarande utan snarare extra attraktivt för sin avskildhet då man måste ha båt för att ta sig dit. Dessutom är det, det enda koloniområdet i Landskrona där man inte måste vara mantalsskriven i kommunen för att äga en koloni.
– Det är inget att eftersträva att få utombys i koloniföreningarna. Närheten till sin koloni är viktig då denna kräver skötsel. Ogräs ska inte få fotfäste och sen är den sociala gemenskapen viktig på området och den skapar man inte om man bara använder kolonin en vecka eller två på sommaren, anser Leif Thorin.

Annons
 

Ryktet om rekordsumman har redan nått ut bland en del kolonister på ön.
Det är inte klokt, suckar Lennart Larsson, ordförande i Gråens koloniförening och oroar sig för att det i framtiden kan leda till att det påförs såväl taxeringsvärde på kolonierna som höjda arrenden.
Vi har precis skrivit under ett treårsavtal med Landskrona stad för att det under tiden bland annat ska utredas om icke landskronabor ska få köpa koloni på området. Jag förstår mig inte på mäklaren. Vem vill köpa om man inte vet om man får ha den kvar efter tre år. Det går dessutom inte att belåna kolonin.

Ansvarig mäklare Thomas Grip blir lite paff när vi ringer upp och vill ha en kommentar till objektet.
– Det var inte meningen att den skulle ligga ute. Det var enbart till påseende för säljaren, säger han och tar bort annonsen från nätet under samtalets gång.
– Det är en del detaljer jag vill ha klart med säljaren innan den ska gå ut skarpt, urskuldar han.

Säljaren, en kvinna i Lund, anser inte att priset är i överkant.
– Det är ett ytterst unik objekt om man vill ha en plats där man får vara för sig själv. Här betalar man för läget och Saltkråkanidyllen. Här finns inga lämmeltåg av turister som vid andra kustnära platser och var finner man det i Skåne? Jag har dock inte bråttom att sälja utan priset är det som gäller.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser