Annons

Kräver spanska banker på 30 miljoner kronor

Som vi tidigare skrivit har det spanska varv som skulle bygga den nya venbåten försatts i konkurs. I ett brev till två banker i Spanien kräver nu Landskrona stad tillbaka de 20 miljoner kronorna man förskottsbetalt samt 10 miljoner kronor i skadestånd i och med omkostnader i samband med konkursen. Affären kan bli en långdragen historia.
Affärer i den här storleksordningen, framför allt med utländska intressen, är väldigt juridiskt komplexa, säger Stefan Johansson, kanslichef på stadsledningskontoret.

Att staden kommer att få pengarna för eller senare är inte Stefan Johansson orolig för men att det kan ta tid misstänker han.
– Bankerna i Spanien som har lämnat bankgarantierna ser naturligtvis över sina intressen och jag tror knappast att de kommer att skicka tillbaka några pengar med vändande post. Först och främst kommer dom med all säkerhet att se över andra möjligheter. Till exempel om det finns något i det konkursdrabbade varvet som kan kompensera oss. Sen är det ju tolkningsfrågor men jag tycker att vi har så bra skrivna avtal som nu brutits, att det inte ska ställa till det mer än att det kan ta tid, tror Stefan Johansson.

Annons
 

De 10 extra miljonerna som staden fått bankgarantier för kommer att komma väl till pass.
Dessa pengar ska täcka alla de kostnader som nu uppstår. Det är resor, nya upphandlingar samt juridisk hjälp. Vi har anlitat egna jurister plus att vi har jurister i Spanien som hjälper oss, avslutar kanslichefen.

Affären är fortfarande i sin linda och närmast väntar Landskrona stad ett svar på det brev om återbetalning och skadestånd som man skickat till de båda bankerna i Spanien.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser