Annons

Rektor DO-anmäler fackförbund- Kommunal och SKTF utsätts för stark kritik

I september 2008 anställdes Laid Bouakaz som rektor på Dammhagskolan, ända sedan dess har han känt sig motarbetad och gör kopplingar till sin etniska tillhörighet.
I början av månaden fick rektorn nog och gjorde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om sina arbetsförhållande där han främst riktar stark kritik mot fackförbunden Kommunal och SKTF.
– Ända sedan jag tillträdde som rektor har de haft en systematisk främlingsfientlig attityd mot mig, säger Laid Bouakaz.
– De påstår att jag kränker deras medlemmar. Samtidigt kommer de aldrig med något konkret. Jag har försökt få till stånd möten, diskussioner och samverkan. Jag mejlar till dem men de vägrar prata med mig, säger Laid Bouakaz och tillägger att hans kollega Patrik Helgesson inte blivit indragen i diskussionerna trots att rektorerna fattar gemensamma beslut.
Istället ska anmälningarna ha skickats direkt till Pia Gagner, verksamhetschef för skolan i Landskrona stad och sedan en vecka tillbaka även tf. Bunchef.
– Här finns en del missförstånd och misstolkningar men jag vill egentligen inte säga mer innan vi skickat vårt svar till DO, säger Pia Gagner.

På Kommunal är ordförande Annette Andersson förvånad över anmälan men vill inte uttala sig mer förrän hon läst igenom densamma.

Annons
 

Laid uppger att han fått utstå flera tillmälen så som kamelridaren, tyrannen och diktatorn.
– Även om mitt förordnande från början bara var ettårigt så tar jag mitt arbete på allvar. Jag ställer krav på eleverna men även på mina anställda. Här finns många duktiga medarbetare men som på de flesta arbetsplatser också ett litet citrongäng. Dessa behöver handledning och utbildning men det uppskattas inte alltid.

Laid menar att han motarbetas av en minoritet av de anställda på skolan samtidigt är han orolig för vad som ligger bakom.
– Det finns en dold agenda, säger han och berättar om oroligheter som uppstod i samband med att han inte var på skolan under en vecka nyligen.
– Ryktena gick att jag fått sparken och direkt blev det oroligt bland eleverna.

Laid Bouakaz är Fil. Dr. i pedagogik och året som rektor såg han som ett steg ut i verkligheten samtidigt som han skulle få lite distans till sin forskning.
– Vad har jag gjort för att drivas bort som rektor?, rannsakar han sig själv.

I december bad Laid Bouakaz om att bli entledigad från tjänsten som rektor men då hans nuvarande förordnande löper skolåret ut ombads han stanna kvar.
– Bun menade bland annat att sammanslagningen med GA-skolan fallit ut så bra att man ville ha kvar mig på tjänsten, säger Laid.

Den 25 januari i år blev Laid Bouakaz enlig egen utsago hemskickad som en följd av att han och kollegan Patrik Helgesson beslutat om en omorganisation av elevrådet och elevkafeteriaverksamheten.
– Det rör sig inte om en avstängning. Mer vill jag inte säga idag, säger Pia Gagner som dock beklagar DO-anmälan.
– Det är ytterst olyckligt och djupt beklagligt för alla inblandade och inte minst för verksamheten.

Från 1 mars är det meningen att Laid ska arbeta 50 procent som rektor och 50 procent med en utredning om utbildningsbehoven i kommunen.
– Det är mot min vilja, avslutar Laid.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser