Annons

Husen i Borstahusen kartlagdaSå bor man i fiskeläge, badorten och på gräddhyllan

I helgen hade Borstahusens Museiförening vernissage för de kommande två årens utställning på museet i Pumphuset. Utställningen visar bebyggelsen i fiskeläget från bröderna Borstes tid på 1770-talet och fram till dagens attraktiva och kustnära boende.
Husens och byggnadssättens förändring visar den sociala utvecklingen av Borstahusen och ger en bild av hur boendet förändrades efter hand som behov och resurser förändrats, säger Per Dockson, arkitekten bakom Pumphuset och projektledare till utställningen.

1959 flyttade österrikaren Robert Weisz Hogan till det lilla fiskeläget och ett par år senare startade han en reklambyrå på platsen. Byrån kommer på 60-talet att få just namnet Borstahusen.
– Roberts vetgirighet har betytt mycket för utställningen. Hans material och bilder har åter kommit till användning, säger Per Dockson och gläds åt svärfaderns dokumentation.

Annons
 

Utställningen består dels av en tio meter lång skärm med äldre svartvita foton från 1900-talets början och 1900-talets mitt samt nytagna färgbilder. Dels av två långa bord som står på golvet i den numera helt öppna museilokalen.
Här finns tre olika tiders hustyper med ritningar och modeller. De olika hustyperna berättar om vilka näringar som funnits i Borstahusen genom åren och var de varit belägna, säger Per och pekar på en bild av Hojers ölhall som en gång låg på Nedre Gatan.
– Hit gick fiskarna på söndagarna för ett glas Krönleins.

Den första stadsplanen för Borstahusen togs fram 1933 och den första planen med bevarandeaspekter kom först 1951 på initiativ av Kungliga Byggnadsstyrelsen. Något som arkitekten menar satt sin prägel på fiskeläget.
– Alla hus är besläktade men inget är det andra likt.

Även om utställningen tar sin början där bröderna och fiskarna Borste slog ner sina bopålar och sträcker sig fram till nutid då dagens kanske mest välkände Borstahusfiskare Patrik Carlsson är i färd med att bygga sitt hus i fiskeläget så finns dessa båda hus inte med i utställningen.
Nej, jag vet inte riktigt säkert var Borstes hus var belägget, medger Per Docksson som själv är i färd med att rita på ett par hus i området.
Var tid har sina byggnader. Man ska bygga modernt, men slå an en ton som redan finns på platsen, säger han som fick utstå en del kritik inledningsvis för utformningen av Pumphuset.
Ett tag fick jag smyga fram i gränderna men när huset var klart tystnade kritiken.

I samband med utställningen kommer museiföreningen framöver att ordna föreläsningar om byggnadsvård, murning, måleri och trädgårdar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser