Annons

Öresundsvarvet expanderar och varslarDubbla budskap men ljus framtidstro

På tisdagskvällen gjorde Öresundsvarvet klart affären med grannen Landskronavarvet samtidigt varslades 20 anställda om uppsägning.
– Vi har nu gått i mål och gör en ”inkråmsaffär” med de norska ägarna Bergen Group som innebär att vi köper alla anläggningar och fastigheter på Landskronavarvet, säger Öresundsvarvets vd Jonas Hansson.
Smolk i glädjebägaren kan det då tyckas vara, när man samtidigt som affären blev klar, varslar 20 personer om uppsägning.
– Ja, det stämmer. Vi är som alla andra drabbade av lågkonjunkturen, den marina sektorn släpar efter landsektorn och vi måste vidtaga sådana här åtgärder för att möta den minskade efterfrågan i vår bransch, bekräftar Jonas Hansson.
– Dock tror vi starkt på en kommande uppgång, fortsätter han.

Öresundsvarvet äger nu cirka 142 000 kvadratmeter varav byggnader består av 47 000 kvadratmeter.
– Förvärvet av Landskronavarvets mark och fastigheter ingår i en process för oss som kommer att ta två till tre år att genomföra, säger Jonas Hansson som därefter tror och hoppas på en ljusning.

Annons
 

Att man nu köper ett tillverkningsvarv innebär dock inte att man i framtiden har för avsikt att åter börja bygga fartyg på området.
– Det är högst osannolikt, säger Jonas Hansson.

Varvsnäring på området har en snart hundraårig tradition. Det var redan 1915 som udden vallades in för kajer och varvsområde. Muddring utfördes för torrdockan och för varvets in- och utseglingsränna. Den stensatta torrdockan som stod färdig 1920 var då norra Europas största torrdocka. Öresundsvarvet fick sitt nuvarande namn 1941. Idag har varvet 80 medarbetare, 60 varvsarbetare och 20 tjänstemän, men under ett genomsnittligt projekt arbetar upp till cirka 300-400 personer med kvalificerade reparations- och underhållsarbeten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser