Annons

Stugor byggs på Citadellet

2013 fyller Landskrona stad 600 år. Detta kommer att firas på flera olika sätt. Ett av dessa är att staden, med hjälp av elever från Enoch Thulingymnasiet och arkitektstudenter på Lunds tekniska högskola, kommer att bygga ett antal små stugor som kommer att placeras runt Citadellet.

Det kommer dock inte att röra sig om några större byggen.
– De kommer att vara maximalt 15 kvadratmeter. Anledningen är att stugorna ska säljas till allmänheten efter jubileet och dessa ska då kunna ställas på tomter utan att ägarna ska behöva ansöka om bygglov, säger Christin Nielsen som är projektledare för jubileumsfirandet.

Annons
 

Ett trettiotal stugor kommer först att byggas som modeller av arkitektstuderade på Lunds tekniska högskola, LTH.
Varje elev kommer att få presentera en modell vardera. Dessa kommer sedan att granskas av en jury som utser cirka 10 vinnare i mars eller april i år. De vinnande bidragen kommer sedan att uppföras i full skala på Citadellet, säger Mattias Andréasson, lärare på LTH.

Arkitektstudenterna, vars bidrag har vunnit, kommer att presentera sina respektive förslag för eleverna som läser bygglinjen på Enoch Thulingymnasiet i Landskrona och dessa ska sedan bygga stugorna.
– Det kommer att bli oerhört lärorikt både för byggelever och arkitektstudenter. Här är ett jobb som kommer att köras i skarpt läge. Vi kommer dessutom att ta hjälp av yrkesverksamma arkitekter.

Exakt var stugorna kommer att stå vid Citadellet kan Maria Nordh på Statens Fastighetsverk inte säga i dagsläget.
– Det kan bli var som helst innanför vallgraven förutom på boulebanan och bastion Wrangel förstås, säger Maria Nordh.

Enoch Thulingymnasiets rektor Thora Skuladottir är väldigt entusiastisk inför projektet.
– Det här kommer att bli en dröm för de som börjar på gymnasiet nu till hösten. Tänk att få börja studierna med att sätta tänderna i ett sådant projekt och avsluta allt på våren jubileumsåret 2013. Det är något att ta med sig i yrkeslivet, säger rektorn.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser