Annons

Landskrona stäms på mångmiljonbelopp

Den 3 december 2002 anlade en då 13-årig psykiskt sjuk flicka branden som totalförstörde Åhléns- och Hemköpsvaruhuset som låg på den plats Citygross ligger idag. Två år senare lämnade ett flertal försäkringsbolag in en stämningsansökan på cirka 90 miljoner kronor då de anser att kommunen brustit i vården av flickan som även låg bakom andra bränder i Skåne. Efter flera dröjsmål har nu rättegången inletts vid Lunds Tingsrätt.
– Idag och imorgon kommer det att bli sakframställan och sedan väntar vittnesförhör. Klart är att det blir rättegång tre dagar denna vecka och sedan är det uppehåll en vecka innan vi tar nya tag den 16-18 februari, säger notarie Sofia Lyth under en paus den första rättegångsdagen.

Även om summan på det belopp försäkringsbolagen kräver är högt så kommer det inte att bli tal om några 90 miljoner, enligt notarien.
Staden har redan hittat förlikning med Trygg Hansa och föräldrarnas hemförsäkring. Kvar är en stämning av försäkringsbolagen If och Zürich på sammanlagt 58 709 065 kronor plus ränta.

Annons
 

Enligt advokat Annika Gustafsson som företräder Landskrona rör det sig dock om 90 miljoner kronor.
– Det är första gången vi har ett liknande fall i Sverige och det ären mycket viktig rättegång då det handlar om tjänstemannaansvaret, säger hon.

– Jag vill inte kommentera själva målet eftersom Annika Gustafsson sköter allt och det är hon som har all fakta, säger Marie Pettersson, Landskronas stadsjurist.

Om det är det största skadeståndsanspråket som ställts mot Landskrona vet inte Pettersson.
– Jag har inte forskat i detta men jag kan säga att sedan jag började som stadsjurist 2005 har inga sådana summor varit aktuella.

Om det skulle bli en fällande dom har staden en försäkring till detta.
– Det har vi men det är mycket juridik och inte alldeles enkelt. Nu avvaktar vi dom och sedan utgår vi från det, avslutar Marie Pettersson.
Dom väntas någon gång i mars.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser