Annons

Strand i konkursKommunen hoppas på fortsatt restaurangdrift

Borstahusens Restaurang & Nöjen AB försattes på måndagen på egen begäran i konkurs vid Lunds Tingsrätt. Firman och dess enda anställde Fredrik Nilsson är mer känd för att driva Strandpaviljongen i Landskrona.
– Jag har precis fått detta på mitt bord och kan därför inte uttala mig om så mycket, säger advokat Anders Persson som är utsedd till konkursförvaltare.
Jag kommer att träffa Fredrik, imorgon (läs idag) och därefter kommer jag att ha ett möte med Landskrona stad som har störst fodringar på bolaget i form av hyror samt el- och värmekostnader.

Förvaltningschefen på stadens servicekontor, Per-Olov Karlsson, uppskattar fodringarna till någonstans mellan 700 000 och 800 000 kronor.
– Den största delen rör en tvistig fordran på förbrukningsavgiften. Om det har vi haft ett möte och den diskussionen skulle ha fortsatt i veckan, säger, Per-Olov Karlsson och förklarar att en del utebliven hyra också finns med i konkursen.

Annons
 

Nu blir det istället så att kommunen och konkursförvaltaren får sätta sig ner tillsammans och båda parter hoppas på en fortsatt restaurang i de havsnära lokalerna.
Jag är öppen för andra verksamheter också, säger Anders Persson.
– Från kommunens sida har vi sagt att om möjligt bör det vara en publik verksamhet på Strand. Med rätt person och rätt koncept tror jag att Strand ska bära sig, betonar Per-Olov Karlsson.

Den tidigare ägaren, Fredrik Nilsson, är naturligtvis ledsen att det inte fungerat.
– Man kommer till en punkt när det inte går mer, och där är vi nu. Mer har jag inte att säga innan jag pratat med min advokat.

Om Strandpaviljongen
I slutet av 1800-talet byggdes den första restaurangen vid strandkanten för alla som sökte stärkande bad och ville dricka nyttigt brunnsvatten i enlighet med tidens hälsomode. Till Landskronas 500-årsjubileum 1913 byggdes en ny restaurang upp för den sommarens stora begivenheter och 50 år senare, lagom till det stora jubileet 1963, byggde man till en ny del. Strand kom att bli stadens stora sommarkrog, här firades studentavslutningarna och här bjöd Count Basie upp till dans och ABBA genrepade i hemlighet inför en världsturné på det glada 70-talet. Natten till den 19 april 1993 brann så den gamla Strandpaviljongen ner till grunden.
Något som föranledde en snabb och fullständig politisk enighet om att den anrika restaurangen skulle byggas upp igen, och året därpå kunde nya Strand invigas.
Slutet av 90-talet och början av 00-talet kantas av flera misslyckade försök att driva Strandpaviljongen. Plastikkirurgin Citadellkliniken flyttade in i stora delar av de gamla restauranglokalerna och invigde sin verksamhet i februari 2007, några månader tidigare hade Fredrik Nilsson tagit över som krögare i den nu renoverade och förminskade restaurangdelen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser