Annons

Femteklassare KO-anmäler mattebok för Ikeareklam

En femteklassare i Häljarp har anmält till Konsumentverket att hennes matematikboken gör smygreklam för Ikea. En av frågorna i boken lyder: ”Pernilla och Fredrik köper fyra köksstolar på Ikea. Hur mycket får de betala?”.
– Det är väl olagligt att sätta in en reklam så? I alla fall i en mattebok för 5:or??, skriver eleven i sin KO-anmälan.

Sandåkerskolans rektor, Martin Strand, ger eleven medhåll i sin kritik och undran.
– Läromedel bör hålla sig neutrala. Problemet är att vi inte likt många andra länder har en statlig granskning av våra läromedel utan det är upp till den inköpande läraren att granska materialet. Då kan sånt här slinka igenom och denna gång blev det lite gratisreklam för möbeljätten, säger han och passar samtidigt på att berömma femteklassaren för anmälan.
– I tider av ett ständigt informationsflöde uppmanar vi våra elever att aktivt och kritsikt granska den information som tillgodogör sig. Detta har eleven på ett väldigt positivt sätt lyckats med, avslutar rektorn och ser med tillförsikt fram emot Konsumentverkets svar.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser