Annons

Lärarfack rankar Landskrona lågtPengarna styr men räcker inte till

Landskrona hamnar på en föga smickrande 236:e plats bland Sveriges 290 kommuner när Lärarnas Riksförbund presenterar sin rankinglista över landets skolkommuner. Småländska Torsås, norrbottniska Pajala och Mörbylånga på Öland toppar listan, medan Södertälje är sämst i klassen på plats 290. Olika kriterier såsom kommunernas kostnader per grundskoleelev, lärartäthet och andelen behöriga elever till gymnasiet har beaktats när listan sammanställdes. Det konstateras stora skillnader mellan kommunerna, Arjeplog lägger till exempel 66 500 kronor på varje elevs skolgång medan Lessebo inte når upp till hälften av den summan: 32 300 kronor.
– Dagens ordning med 290 kommuner och därmed 290 utbildningspolitiska system och ambitionsnivåer, därtill ett stort antal privata system, är inte hållbar, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Med anledning av detta konstaterar förbundet att Skollagens krav på likvärdighet inte följs och menar att staten måste ta över ansvaret för finansieringen av grundskolan, så som det var innan kommunaliseringen.
Kommunombudet hos LR i Landskrona, Per-Åke Montelius, håller med.
– Staten måste ta ett större ansvar för verksamheten, menar han.
– Som det är nu handlar det om ren tur eller otur för eleven beträffande vilken kommun hon går i skolan i, och det innebär en orättvisa utan like.

Per-Åke Montelius pekar dock på att Landskrona, trots sin dåliga placering på rankingen, har vidtagit diverse åtgärder för att öka måluppfyllelsen bland eleverna.
– Det handlar om skola under loven, tidigt insatta stödåtgärder i låga åldrar och kompetenshöjning bland personalen genom det statliga lärarlyftet.
– Kommunen är beredd att satsa på detta, men jag är rädd att det inte räcker till ändå, pengarna styr.

Annons
 

Landskrona spenderar vid en jämförelse 40 500 kronor per elev, något under riksgenomsnittet, och hamnar alltså på plats 236. Av näraliggande kommuner hamnar Helsingborg på plats 256, Kävlinge på 191, Svalöv på 124, Lomma på 23 och Lund på plats 8.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser