Annons

Enoch Thulin i stället för SelmaReklamman donerar för en miljon

Det blir inte någon ytterligare Selma Lagerlöf-staty i Landskrona, men däremot en föreställande flygpionjären Enoch Thulin i stället. Donatorn, den nittioårige före detta reklammannen Stig H B Paulsson, säger sig nu slutligen också vara nöjd med beslutet.
– Först tyckte jag det var lite tramsigt när kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg och tillförordnade kulturchefen Göran Nyström förklarade att de var rädda för att folk skulle tycka att det blev lite för mycket Selma i staden om min ursprungliga idé till staty skulle genomföras, berättar han.

Stig H B Paulsson hade under sin skoltid Selma Lagerlöf som en av sina favoritförfattare, och hade tänkt sig att en scen ur romanen ”Körkarlen” skulle förevigas i form av ett monument i parken invid Sofia Albertina kyrka. Till detta ville den numera Höganäsboende Stig skänka en miljon kronor till födelsestaden ”som tack för en lycklig barndom”.
– Men vid vårt möte angav man också att en med ljud och rörelsedetektor försedd staty föreställande döden med sin kärra kunde uppfattas som lite kusligt och obehagligt intill en kyrka. Och det kunde jag förstå.

Annons
 

Stig tillfrågades då om han funderat på någon annan lokal och prominent person som motiv för ett monument.
– I så fall: Enoch Thulin, svarade jag då, berättar Stig.
Han dödsstörtade en månad innan jag föddes 1919 och detta var något det talades mycket om under min barndom. Jag minns också hur tioårsminnet av Thulins död högtidlighölls och hur han hedrades med att flygvapnet flög in över Landskrona i formation och tippade kransar över hans grav, något som jag själv bevittnade och som gjorde starkt intryck på mig. Så en staty av flygpionjären och industrimannen kunde jag mycket väl tänka mig, säger Stig.

Enoch Thulin omkom under en provflygning strax innan en flyguppvisning i Landskrona 14 maj 1919 då han kraschlandade i en av dockorna på varvet.
– Vårt förslag på placering av en staty av honom är intill det nya resecentret vid Ventrafiken. Dels sysslande han med resande och kommunikationer men det var också här i hamnen som han störtade, säger Göran Nyström.

Konstnären som ska anlitas för projektet är Jonas Högström; densamme som är upphovsman till den redan befintliga Selma-statyn vid strandpromenadens Nordkap.
Jag väntar nu bara på att han ska höra av sig när han återkommer från sin semesterresa så vi kan komma igång med arbetet, avslutar den nittioårige donatorn inte utan otålighet att få bidraga med något till sin älskade födelsestad.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser