Annons

Stjerneborg tillbaka i trafik- Nytt fartyg dröjer

Sedan julhelgen är Stjerneborg tillbaka i Landskrona och kör sina dagliga turer till Ven. Nya regler som träder i kraft i juli 2010 har gjort att man tvingats bygga om rejält.
– Efter Estoniakatastrofen har regelverket setts över och en effekt av detta har inneburit att vi fått inrätta vattentäta skott under bildäck. Detta har bland annat inneburit att vi tvingats byta maskin, förklarar Ventrafikens vd Bengt Meuller.
– En annan förändring som gjorts med följd av ombyggnationen är att vi fått stänga kiosken i salongen under däck och flyttat upp den till den övre salongen. Detta gör att vi idag kan ta 250 passagerare vilket jag tycker är lagom.

Förutom Stjerneborg så ska rutten få ett nytt fartyg. Frågan är bara när. Det varv i Spanien som påbörjat bygget gick i konkurs tidigare i år och nu ska man ha tag på ett nytt varv.
– Vi påbörjar upphandlingen i januari och om allt går som det ska så ska en båt förhoppningsvis vara klar i slutet av 2011. Men en förutsättning är då att varvet som ska bygga båten kan påbörja arbetet direkt, säger Bengt Meuller vidare.

Annons
 

Ventrafiken har i dagsläget betalt 20 miljoner kronor till det konkursdrabbade varvet men Meuller är inte orolig att pengarna ska försvinna i konkursen.
– Vi har bankgarantier och så fort all dokumentation om konkursen är klar så får vi tillbaka våra pengar.

När det nya fartyget är på plats kommer Dumle, som idag är reservfartyg, att säljas. Framtiden för Norreborg är dock mer osäker.
– Det är möjligt att vi säljer henne också men vi får se om hon eventuellt kan användas till annat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser