Annons

Förbjudet att avfyra raketer innan klockan 16 på nyårsafton

Mer än 300 personer i Sverige skadas av fyrverkerier årligen, de flesta är under 18 år. Inför stundande nyårsfirande varnar därför räddningstjänsten i Landskrona för hanteringen av fyrverkerier. – Det gäller att vara mycket försiktig och alltid ta det säkra före det osäkra. Se till att du har koll på var raketen flyger och var den kommer att landa, säger brandmästare Paavo Frick. Det är inte bara de som smäller själv som kan råka illa ut. – Visa hänsyn. Det finns känsliga personer och husdjur som far illa av smällandet. Använd fyrverkerier när det är tillåtet och på platser som är lämpliga. Lekplatser, förskolor, skolor och kyrkogårdar är exempel på olämpliga platser, betonar Paavo Frick. Det är förbjudet att köpa, inneha och använda fyrverkeripjäser om man är under 18 år. Om Polisen ser minderåriga med fyrverkerier tas dessa ifrån dem i förebyggande syfte. – Det betyder att du som är vuxen bryter mot lagen om du låter barn hantera fyrverkerier. Att det smälls i mellandagarna är inget nytt men många vet inte om att det är förbjudet. Fyrverkerier får bara användas på nyårsafton och på valborgsmässoafton mellan 16.00 – 04.00, vid andra tillfälle krävs tillstånd från Polisen. – Vad jag vet så har inga ansökningar kommit oss tillhanda ännu, avslutar brandmästaren.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser