Annons

Kallt väder ger sämre kranvatten

Flera läsare har efter julhelgen hört av sig och undrat över den höga halten av klor i dricksvattnet. – Man kunde tro att man var i London, så klorerat som vattnet är, sa en av uppringarna. Stefan Johnsson, produktionschef på Sydvatten, lugnar alla oroliga. – Det är första vintern för många med Ringsjövatten och ett känt fenomen är att det kalla vädret som varit gör att klorhalten i vattnet kan upplevas som högre. Vi har dock inte höjt klorhalten, betonar Stefan och går därmed stick i stäv med den information som Landskrona stad lade ut på sin hemsida under måndagsförmiddagen. – Tyvärr hade vi en intern kommunikationsmiss som gjorde att vi gick ut med uppgiften att vattnet skulle ha varit extra klorerat. Det var alltså fel och vi har ändrat den uppgiften nu, säger Charlotte Vahtera, informationsansvarig hos Landskrona stad. – Klorhalten är så pass låg som vi bara kan. Vi gör ständiga kontrollmätningar för att vara på säkra sidan, förklarar Stefan Johnsson och intygar att inga incidenter har inträffat som skulle ha föranlett en förhöjning av klorhalten. – Vattnet går att dricka. Sen kan det så här års ge en tråkig bieffekt. Lukten och smaken av klor i vattnet kan variera från dag till dag. Jag är den förste att beklaga den obehagliga smaken. Landskrona är en av flera kommuner i Skåne som vanligtvis får dricksvatten från sjön Bolmen i Småland. Tunneln har varit stängd för reparation sedan april och under tiden har dricksvatten tagits från Ringsjön. Besiktningen visar att ytterligare förstärkningsarbeten behöver utföras, vilket innebär att leveransen av dricksvatten från reservtäkten Ringsjön fortsätter under våren 2010. – En sak som tål att upprepas är att Ringsjövattnet är betydligt hårdare än Bolmens. Varför man kan behöva använda spolglans till diskmaskinen samt kalka av vissa maskiner oftare än tidigare, avslutar Stefan Johnsson.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser