Annons

En avslutande rapport från COP 15

Dagarna på Bella Center är över för miljöprogramseleverna från Justus Tranchellgymnasiet och de är alla förvånade över hur snabbt dessa intensiva dagar faktiskt gått. Här följer deras slutrapport från de intensiva dagarna på miljökonferensen i Köpenhamn.

Den 16/12 lämnade vi över våra papper från allmänheten i Landskrona stad om ”vad vi kan göra bättre och vad vi förväntar oss av våra politiker” Dokumenten speglar hur vi som individer kan bli mer ”klimatsmarta” tänka på vår miljö, åka kollektivt, återvinna samt stora politiska förändringskrav.
Allmänheten i Landskrona är väl medvetna om problemen vi står inför och inte minst, det faktum att vi måste arbeta tillsammans för att nå resultat.
Vi är tacksamma att allmänheten ville dela med sig av sina tankar som vi igår lämnade över till Maria Wetterstrand, ett av miljöpartiets språkrör.
Ännu en gång fick vi bekräftat hur stort mötet är när vi stötte på Maria Wetterstrand sittandes i en soffa bara när vi skulle gå och hämta något att äta.

Annons
 

Känslan inne på Bella center börjar bli sammanbiten och man känner av stressen och den pressade situationen inne i salarna och ute i korridorerna. Tiden börjar bli knapp och personer vi talar med har olika syn på om det faktiskt kommer att skapas något nytt avtal och inte minst, om det kommer göras nu.

Demonstrationstågen den 16: de var intensiva och våldsamma. Det var totalt stopp vid vissa tidpunkter då delegater skulle in på Bella Center. Många fick vänta i timmar, andra kom aldrig in.
Eftersom att vi åkt tidigt samma morgon drabbades vi inte så hårt av detta och blev heller aldrig påverkade av demonstrationerna i någon större utsträckning.
Hundratals poliser fanns på plats och hjälpte oss att ta oss ut från Klimatkonferensen.

Vår sista dag inne på COP15 var intensiv men den pressade situationen blandades med glädje, förväntansfulla människor, nya vänskapsband och starka hoppfulla individer som inte bara tror på en ljus framtid utan är beredda att agera, och kämpa för en.
Och det är precis sådana människor som världen behöver.

Vi alla håller tummarna för ett bra avslut på COP15 och önskar att det kommer att ge resultat trots tidsbristen, för vi är övertygade om att det är möjligt. Det är först när man börjar ge upp, inte bry sig eller kanske rent av struntar i att förstå, som det kan börja bli farligt.
En kan inte göra allt, men alla kan göra något.


Gymnasisterna från Landskrona träffade Maria Wetterstrand, ett av miljöpartiets språkrör. Foto: Karin Warlin.


Foto: Maja Malmqvist.


Foto: Maja Malmqvist.

Foto: Maja Malmqvist.

Foto: Maja Malmqvist.

Foto: Maja Malmqvist.

Elevernas lärare Karin Warlin i samspråk med Craig Johnson från vänskolan i Minnesota. Foto: Maja Malmqvist.

 

Evelina Weich, Jacob Stenblom & Maja Malmqvist

 

Läs mer:
Framtidens arkitektur är grön
Gymnasister rapporterar direkt från COP15

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser