Annons

Danska konsuln i Landskrona

Med anledning av massgripandena i Köpenhamn i samband med COP 15 genomfördes på fredagen en landsomfattande demonstration i Sverige. Protesten gick ut på att preventivt gripa personal på danska konsulat. I Landskrona tog sig tre medlemmar i Ung Vänster och en vänsterpartist in till det danska konsulatet på Kungsgatan för att ”gripa” konsuln. Symboliskt hade de även med sig spännband för att visa vilka metoder polisen haft i Köpenhamn.
– Två av oss var i Köpenhamn i lördags och blev gripna trots att vi genomförde en fredlig demonstration. Vad den danska staten gjort är att sätta munkavel på yttrandefriheten och det tycker vi är brottsligt. Därför genomför vi denna symboliska handling, säger Cecilia Mattsson från Vänsterpartiets Landskronaavdelning.

En av demonstranterna läste också upp en skrivelse vilket konsuln Jens Basse knappast var intresserad av då han talade i telefon under hela demonstrationen som pågick utanför hans tjänsterum.
– Det kändes obehagligt när de kom och därför ringde jag polisen. De uppträdde dock inte hotfullt och därför har jag inte anmält dom, säger Jens Basse utan att kommentera det som demonstrationen gäller.
– Jag har talat med ambassaden och vi har kommit fram till att vi inte ska kommentera frågan.

Annons
 

Efter cirka 15 minuter lämnade demonstranterna helt odramatiskt byggnaden mötte polisen i trappan. Något gripande skedde dock inte.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser