Annons

Forskare bekräftar bilden av arbetarstaden som inte hängt medAttraktivt boende viktigaste redskapet för utveckling

Stadsdirektören i Landskrona, Peter Billquist, fick i juni 2008 i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda förutsättningarna för att locka fler skattebetalare till Landskrona. För att göra detta har tre experter satts i arbete för att kartlägga problematiken. Nu har en av dessa, docent Martin Andersson från Internationella Handelshögskolan i Jönköping, tittat på vad som bör göras för att få fart på näringslivet.
– Den enskilt viktigaste startmotorn för att Landskrona ska få en positiv utvecklingsspiral är att se över boendet. Ett attraktivt boende kommer att locka hit skattebetalare och köpkraften i staden kommer att öka, säger Martin Andersson.

Enligt docenten har regionen utvecklats snabbt de senaste decennierna, bland annat genom byggandet av Öresundsbron. Denna utveckling har inte Landskrona hängt med på menar Martin Andersson.
– Regionen har haft en ökning av tjänstesektorn men så har inte skett i Landskrona. I staden har man dessutom en låg utbildnings- och lönenivå i jämförelse med resten av regionen.

Annons
 

Vad Martin Andersson vill säga är att näringslivsstrukturen i staden måste förändras för att Landskrona ska kunna lyfta.
– Landskrona är i stället en stad med mycket tillverkningsindustri och så har det alltid varit. Det måste helt enkelt till fler arbetstagare inom tjänstesektorn och detta får men genom att skaffa attraktivt boende.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) är nöjd med vad han fått höra.
– Rapporten bekräftar den linje vi slagit in på.

Oppositionsråd Niklas Karlsson (S) nickar igenkännande.
– Mycket av det som presenteras är inget nytt. Det som byggs klart nu, Nyhamn, BoKlok, Götenehus med flera, är projekt som initierades under vår tid vid makten. Det intressanta är att Folkpartiet nu bytt fot. Då gjorde man allt för att bromsa, exempelvis Nyhamn, säger Niklas Karlsson och höjer ett varningens finger.
– Jag tycker att delrapporten haltar då den saknar ett väsentligt ben. Attraktivt boende i all ära, men vad gör vi för alla som redan bor här?

I januari väntas de tre experterna vara klara med sitt arbete och därefter ska Stadsdirektör Peter Billquist sammanställa ett slutdokument som ska presenteras för stadens styrande i februari.

Martin Anderssons rapport i sin helhet hittar du här.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser