Annons

Finsk soppa i tankenNy lågprismack lovar miljöansvar

Finska St1 satsar nu för fullt i Sverige och lovar lägsta möjliga pris på sin nya bensinstation i Landskrona som öppnar i dagarna. Bensinstationskedja lovar dessutom att vinsten på försäljningen kommer att investeras i drivmedel som är betydligt miljövänligare än de som finns nu.
– Det stämmer, säger St1:s VD Jonas Sidenå.
– Den E85 som vi just nu tillverkar i Finland är betydligt renare än den E85 som tidigare sålts på den svenska marknaden. Och mycket snart ska vi tillverka den i Sverige.

St1 har nyligen köpt samtliga Norsk Hydro och Uno-X automatstationer i Sverige, och dessutom ett fyrtiotal Jetstationer. Totalt kommer St1 därigenom att driva cirka 200 automatstationer i Sverige, och löftet till konsumenterna är att sälja drivmedel till lägsta möjliga pris. – – Storsatsningen på miljön innebär renare drivmedel, och även miljövänligare transporter av drivmedel till stationerna, lovar Jonas Sidenå.

Annons
 

Och idag skyltar St1 om den gamla Jet-stationen på Ringvägen i Landskrona med den gula St1-designen. Tidigare i höst har även Hydrostationen i Svalöv och Uno-x-stationen i Kävlinge bytt namn och utseende. Sammanlagt erbjuder St1 nu 30 stationer i Skåne.

Varför är det så viktigt för er att vara billiga?
– Vi har valt att vända oss till vanliga människor snarare än till tjänstebilsfolket. Våra stationer finns där folk bor, inte vid landsvägarna. Och vi har ett viktigt arv från Jet att förvalta, ett varumärke vi alltid tyckt om.

Har ni musklerna som krävs för att hålla lägsta möjliga pris?
– Ofta är det inte den starke som vinner, utan den klipske. Vi är Europas, om inte världens, modernaste kedja med superslimmad, högteknologisk administration, som kommer att spara många kronor åt bilisten.

Kommer ni att vara billigast?
– Ja, det är vår ambition, trots att vi är en liten aktör på marknaden. I det priskrig som råder kan det dock bli en eftersläpning på cirka en halvtimme någon enstaka gång, och det är när vi inte hunnit ändra på stolpen för att vi inte fått rapporter om att konkurrenten sänkt. Men även när det gäller lokala sänkningar ska vi vara snabbast eftersom vi har investerat i det absolut snabbaste systemet. Jag kan själv ändra på alla stolpar digitalt från mobilen när jag är ute och går i skogen.

Och hur kommer det sig att er E85 är så mycket renare?
– Vi gör det enligt en unik, prisbelönt process som vi har utvecklat. Vi använder avfall och restprodukter från livsmedelsindustrin i stället för majs, sockerrör och andra liknande råvaror. På så vis undviker vi de etiska problemen som traditionell etanolframställning har, avslutar St1:s VD Jonas Sidenå.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser